Home VestiIT i nauka Ni Kanada neće koristiti kinesku 5G tehnologiju

Ni Kanada neće koristiti kinesku 5G tehnologiju

by bifadmin

Posle SAD, Velike Britanije, Australije i Novog Zelanda, i Kanada je objavila da zabranjuje korišćenje kineske tehnologije za 5G mreže koju proizvode Hjuavej i ZTE. Razlog za donošenje ove odluke je “bezbednost i sigurnost Kanađana”.

Navedene države inače čine savez “Pet očiju” koji je stariji od NATO pakta, a služi za razmenu obaveštajnih informacija ali i za zaštitu od špijunaže. Tokom Hladnog rata one su bile usmerene na Sovjetski Savez koji je tada bio najveći neprijatelj zapada, ali se u međuvremenu njihov fokus pomerio na Kinu. One već godinama onemogućavaju učešće pojedinih kineskih kompanija na svom tržištu, te je ovaj potez Kanade malo koga iznenadio.

Predstavnici kineske ambasade u Otavi objavili su da je odluka Kanade o zabrani korišćenja kineskih tehnologija politički motivisana sa ciljem da se, u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama, uspori razvoj i širenje kineskih kompanija.

Da podsetimo, Hjuavej je prvi počeo sa razvojem 5G mreže i najdalje odmakao u njemu. Njegov razvoj donekle su usporile američke sankcije uvedene ovoj kompaniji, međutim nisu ga u potpunosti stopirale. Povod za uvođenje tih sankcija i stavljanje Hjuaveja na “crnu listu” bio je jedan izveštaj u kojem je pisalo da će kineska kompanija pomoću 5G mreže moći da prikuplja razne informacije u zemljama u kojima se koriste njene tehnologije.

Izvor: BBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar