Home VestiEkonomija Zahvaljujući krizi u prvom kvartalu za 82 odsto povećana dobit Saudi Aramko

Zahvaljujući krizi u prvom kvartalu za 82 odsto povećana dobit Saudi Aramko

by bifadmin

Državni proizvođač nafte Saudi Aramko u nedelju je izvestio o skoro 82 odsto povećanja neto dobiti u prvom kvartalu, uglavnom u skladu sa predviđanjima analitičara, uz pomoć visokih cena nafte.

Aramko, koji je u rangu sa Eplom kao najvrednijom kompanijom na svetu, prijavio je neto prihod od 39,5 milijardi dolara za kvartal do 31. marta sa 21,7 milijardi dolara godinu dana ranije piše Rojters.
Predviđa se da će najveći svetski izvoznik nafte ostvariti neto prihod od 38,5 milijardi dolara, prema srednjoj proceni 12 analitičara kompanije.

Aramco, koji je 2019. godine kotirao sa prodajom 1,7 odsto udela uglavnom saudijskoj javnosti i regionalnim institucijama, rekao je da je njegova zarada najveća u bilo kom kvartalu otkako je izašla na berzu, podstaknuta cenama sirove nafte, prodatim količinama i poboljšanim maržama u nizu.

Zarada globalnih energetskih kompanija kao što su BP i Šell porasla je na najviši nivo u najmanje jednoj deceniji zahvaljujući rastućim cenama roba, iako mnoge od njih uglavnom trpe otpise zbog izlaska iz Rusije. Opširnije

Cene nafte tipa Brent su završile prvi kvartal u porastu za skoro 70 odsto na 107,91 dolara po barelu u odnosu na kraj marta 2021.

Akcije kompanije porasle su za 37 odsto

OPEK+ se ovog meseca složio sa još jednim skromnim povećanjem svoje mesečne ciljne proizvodnje nafte, tvrdeći da se ne može kriviti za poremećaje ruskog snabdevanja koji su podstakli cene. Takođe je rečeno da kineska blokada zbog korona virusa ugrožava izglede za potražnju.

„Naše mišljenje je da će Brent biti niži u drugoj polovini godine i zato očekujemo da će se zarada (Aramco) povući i da će drugi kvartal biti vrhunac“, rekao je Jusef Huseini, pomoćnik direktora za istraživanje kapitala u EFG. Hermes.
Kompanija je proglasila dividendu od 18,8 milijardi dolara za isplatu u drugom kvartalu, u skladu sa tržišnim očekivanjima, i odobrila raspodelu jedne bonus akcije na svakih 10 akcija u kompaniji.

Aramko je rekao da je u prvom tromesečju zabeležio poboljšane marže u nizvodnom sektoru i da želi da razvije mogućnosti u sektoru daljeg toka.

„Tokom prvog tromesečja, naša strateška nizvodna ekspanzija napredovala je dalje u Aziji i Evropi, i mi nastavljamo da razvijamo mogućnosti koje dopunjuju naše ciljeve rasta“, rekao je izvršni direktor Aramka Amin Naser u izjavi.

Akcije kompanije porasle su za 37 odsto od početka godine, nadmašivši saudijski indeks koji je porastao za skoro 14 odsto.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar