Home VestiEkonomija Beograd je proglašen za grad sa najvećim ekonomskim potencijalom

Beograd je proglašen za grad sa najvećim ekonomskim potencijalom

by bifadmin

Beograd je drugu godinu za redom proglašen za grad sa najvećim ekonomskim potencijalom u konkurenciji 100 najvećih gradova u regionu „Emerging Europe“ (Evropa u usponu), saopštila je Vlada Srbije.

Region „Emerging Europe“ obuhvata 23 ekonomije centralne, istočne, jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza, od kojih su 11 članice Evropske Unije.

Iz EU tu su Estonija, Letonija, Litvanija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija.
Navodi se da je „Emerging Europe“ organizacija sa sedištem u Londonu, čiji je cilj promovisanje potencijala zemalja u usponu.

U savetu ove organizacije su i bivši evropski komesar za proširenje potpredsednik Evropske komisije i komesar za preduzeća i industriju Ginter Ferhojgen, bivši premijer i ministar ekonomije Moldavije Jon Sturza, bivši bugarski predsednik Rosen Plevnelijev, bivši potpredsednik vlade i ministar finansija, potpredsednik vlade za privredu i ministar za privatizaciju Slovačke Ivan Mikloš i zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana.

Beograd ove godine i treći po broju talenata

Ocenjeno je da je Beograd ove godine i treći po broju talenata, što je napredak za dva mesta u odnosu na prošlu godinu. Prag, glavni grad Češke je proglašen za grad sa najboljim poslovnim okruženjem.

Navodi se da žiri koji je odlučivao o rangiranju gradova, čini više od 100 globalnih stručnjaka za strane direktne investicije (SDI), savetnika za odabir lokacija i analitičara lokacija.

Oni su tokom 2021. godine analizirali 100 gradova u Evropi sa populacijom iznad 200.000 stanovnika, kao i dva glavna grada u regionu, gde je stanovništvo ispod 200.000.

Vlada Srbije ističe da je ovaj rezultat još jedna potvrda koliko je Srbija unapredila svoju poslovnu klimu i koliko sve reforme koje sprovodi ne prolaze neopaženo ni u svetu.

„Očekivano je da ovakva priznanja umnogome doprinesu dodatnom privlačenju stranih investitora, s obzirom na to da ovakve reference čine bitan faktor pri njihovoj odluci o potencijalnim investiranjima“, navodi se.

Tokom samita Emerging Europe, u Briselu 23. juna, biće održana i Ceremonija dodele nagrada.

„Budućnost Evrope u usponu 2022.“ je peto izdanje nagrada koji prikazuje najbolje pojedince, javne i privatne organizacije, kao i projekte i inicijative iz regiona. U finale su ušla i tri programa iz Srbije – „Moja prva plata“, „Digitalna ekspedicija“ i „Nesalomivi“.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar