Home VestiPolitika i društvo Fakulteti nakon kojih možete da zaradite i više od 1.000 evra mesečno

Fakulteti nakon kojih možete da zaradite i više od 1.000 evra mesečno

by bifadmin

Sezona prijemnih ispita na fakultetima se približava, a većina budućih brucoša već je odlučila koji indeks žele
Jedan od faktora o kom razmišljaju budući studenti jeste i mogućnost da nakon sticanja diplome pronađu posao sa dobrom zaradom. Miloš Turinski iz „Infostuda“ otkirva koji su to fakulteti nakon kojih možete da zaradite i više od 1.000 evra mesečno.

Saobraćajni fakultet

Katedra za aerodrome i bezbednost vazdušne plovidbe nudi mogućnost pronalaska posla za zagarantovano dobrom zaradom.

„U tom sektoru su ubedljivo najveće zarade. Plate se kreću od 200.000 do 500.000 dinara, ali mogu biti i više u zavisnosti od vaše pozicije u firmi“, kaže Turinski.

Fakulteti za obrazovanje u IT sektoru

Jedan od razloga za sve veću popularnost IT smerova na fakultetima jeste i mogućnost brzog pronalaska posla.

Kada se na to doda i dobra zarada, sasvim je jasno zbog čega je sve više mladih zainteresovano da se školuje u informatičkom sektoru.
U zavisnosti od pozicije, ljudi koji imaju znanje u ovoj oblasti, na mesečnom nivou mogu da zarade, u proseku, 1.500 evra.

Na sajtovima za zapošljavanje oglašena je pozicija softverskog arhitekte, na kojoj možete da zaradite 5.000 evra mesečno, a Turinski objašnjava koja je pozadina ovakvog oglasa i kako možete da stignete

„Naravno, može se zaraditi toliko, možda može i više, zavisi od firme i vaše pozicije u njoj. Međutim, posao softverskog arhitekte je specifičan, i poslodavci traže više u odnosu na ostale poslove u IT sektoru. Primera radi, teško da ćete moći da radite na takvoj poziciji ukoliko nemate barem pet godina radnog iskustva“, kaže naš sagovornik.

Mašinski i Elektrotehnički fakultet

Inženjeri takođe mogu dobro da unovče svoje znanje, a pogotovo elektro i mašinski inženjeri.

Ukoliko steknete diplomu mašinskog inženjera na Mašinskom fakultetu, na mesečnom nivou možete da zaradite, prema podacima sajta Infoplata.rs, od 50.000 do 120.000 dinara. Sa diplomom Elektrotehničkog fakulteta možete proći još bolje, s obzitom na to da nakon završetka studija možete da zaradite od 58.000 pa sve do 134.000 dinara.

Fakultet Organizacionih nauka

„Ne treba zaboraviti ni FON, s obzirom na to da se i nakon diplomiranja na tom fakultetu može dobro zaraditi, posebno u oblasti menadžmenta u IT sektoru“, kaže Turinski za Nova.rs.I zaista, prosečna plata za IT menadžera u Beogradu iznosi 163.000 dinara.

Ekonomski fakultet

Kako naš sagovornik ističe, iako ovaj fakultet nudi potpuno drugačije obrazovanje u odnsu na prethodno navedene, sa diplomom Ekonomskog fakulteta možete dobro zarađivati, pogotovo ukoliko imate ambiciju da se bavite bankarstvom.

Tako je prosečna zarada bankarskog savetnika 86.000 dinara, ali uz napredak na poslu, možete da „dogurate“ do bolje pozicije, a samim tim i veće plate.

Izvor: Nova S

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar