Home VestiEkonomija Izdate desetogodišnje obveznice: Kamata dupla, interesovanje prepolovljeno

Izdate desetogodišnje obveznice: Kamata dupla, interesovanje prepolovljeno

by bifadmin

Republika Srbija je na aukciji juče prodala desetogodišnje državne obveznice u iznosu od samo 6,5 milijardi dinara
Republika Srbija je juče prodavala desetogodišnje državne obveznice, ali je interesovanje investitora ponovo bilo malo iako je kamata koja im se nudila bila više nego dvostruko veća u odnosnu na onu iz septembra prošle godine.

Državne obveznice Srbije prodate su po stopi prinosa od 6,70 odsto na godišnjem nivou, a na naplatu dospevaju 08. februara 2028. godine.

Obim aukcije ovoga puta je bio 25 milijardi dinara (212,4 miliona evra), dok je ukupna tražnja, i realizacija, iznosila samo 6,5 milijardi dinara (55,2 miliona evra).

Realizovano je 654.500 komada državnih obveznica, odnosno prodato je samo 26 odsto ponuđenog.
Kada su poslednji put prodavane dugoročne obveznice u dinarima, 12,5-godišnje hartije na aukciji 7. septembra 2021. godine, stopa prinosa je bila upola manja, odnosno 3,24 odsto, dok je realizacija bila duplo veća nego sada – 55,7 odsto.

U međuvremenu svašta se dogodilo na finansijskom tržištu i u Srbiji i u svetu, tako da su kamate cenralnih banaka porasle pa i države moraju da daju više stope interesa investitorima.

Međutim, visoka inflacija smanjuje atraktivnost dugoročnih hartija tako da ni više kamate nisu dovoljne da se hartije u dinarima dobro prodaju.

Izvor: 24sedam.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar