Home VestiEkonomija Gvajana, najbrže rastuća ekonomija

Gvajana, najbrže rastuća ekonomija

by bifadmin

Rat u Ukrajini pokrenuo je skupu humanitarnu krizu, a ekonomske posledice sukoba biće značajno usporavanje globalnog rasta u 2022. i dodatna inflacija. Cene goriva i hrane značajno su povećane i teško pogađaju osetljivu populaciju u zemljama s niskim dohotkom.

Predviđa se da će globalni rast usporiti sa procenjenih 6,1 posto u 2021. na 3,6 posto u 2022. i 2023. Ovo je 0,8 i 0,2 procentna poena niže za 2022. i 2023. nego što je predviđeno u januaru, prenosi AlJazeera Balkans.

Očekuje se da će inflacija ostati povišena duže nego u prethodnoj prognozi, podstaknuta rastom cena roba izazvanih ratom i sve većim cenovnim pritiscima. Za 2022. godinu predviđa se inflacija od 5,7 odsto u razvijenim ekonomijama i 8,7 posto u tržištima u nastajanju i ekonomijama u razvoju, što je za 1,8 i 2,8 procenata više od projektovane prognoze u januaru.

Gvajana, najbrže rastuća ekonomija

Uprkos ekonomskim trendovima pojedine zemlje uspevaju da održe visok ekonomski rast. Među njima je i Indija čiji je rast BDP-a i dalje prilično dobar na globalnom nivou i očekuje se da će ta zemlja nadmašiti Japan kao drugu po veličini ekonomiju Azije do 2030. godine.

MMF je prognozirao rast BDP-a Indije od 8,2 odsto u 2022., što bi tu zemlju svrstalo među četiri najbrže rastuće ekonomije na svetu (od onih s BDP-om 2021. od 10 milijardi dolara ili više).

Računajući sve zemlje, čak i male ostrvske države, Indija je i dalje sedma.

Najbrže rastuća ekonomija sveta, prema projekcijama MMF-a, u 2022. je Gvajana, s projektovanim rastom od čak 47,2 odsto.

Izvor: Investitor.me

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar