Home VestiEkonomija Izdaju se malinjaci pod kiriju

Izdaju se malinjaci pod kiriju

by bifadmin

Berba malina širom zapadne Srbije već je počela, a jedan od najvećih problema za vlasnike parcela bilo je kako naći dobre radnike.

Oni koji to nisu uspeli na vreme odlučili su se na drugi korak i rešili su da svoje „rudnike crvenog zlata“ izdaju i na taj način, uzimajući deo zarade, ostvare profit. U takvoj situaciji našla se i Ratka Paunović, koja u blizini Prilika kod Ivanjice ima malinjak koji ne može obere, a na želi da joj voće propadne.

„Malinjak se nalazi pored reke Moravice u ravnici i prostire se na oko 20 ari. Sve vreme sam vodila računa o tom malinjaku, dohranjivala, zalivala, strepela od padavina i kad je došlo na branje, radnike je bilo nemoguće naći. Zato sam odlučila da ga iznajmim dok berba traje. Onaj ko se odluči da se prihvati tog posla može da zaradi više nego da ide u klasičnu berbu malina, pritom je takoreći sam sebi gazda“, kaže za Rinu Ratka Paunović.

Ona dodaje da je praksa da se zarada od prodaje deli u određenim procentima koje odredi vlasnik parcele. Otkup je već obezbeđen, a po obrani rod svakodnevno dolaze hladnjačari. Malina je dobro rodila i nevreme koje je prethodnih dana zahvatilo Ivanjicu zaobišlo je ovaj kraj.

Malinjak pod kiriju

„Suša je donekle umanjila rod, ali ono što je najvažnije jeste da nas je zaobišao grad. Prihodi na ovih 20 ari kreću se oko 2.000 kg, a da ih oberu potrebno je oko četiri spremna berača. Mnogo je teško naći dobre radnike i zato je praksa da se u tom slučaju malinjak iznajmi jer je veća verovatnoća da će se tada neko odlučiti da se upusti u berbu. Jer, može da bere kad hoće i koliko hoće i da se prilagodi svojim potrebama. Ponuda sam imala dosta, ali bi u zadnji momenat dosta otkazali“, ističe Ratka Paunović.

Ako se uzme u obzir da će prosečna cena po kilogramu malina ove sezone iznositi oko 400 dinara, onda je računica i više nego jasna. Za razliku od Ratke, koja izdaje malinjak tokom berbe, postoje i vlasnici parcela koji zbog života i posla u gradu malinjake izdaju tokom čitave godine i naplaćuju mesečnu rentu. Onaj ko se odluči na ovakav potez neophodno je da tokom čitave godine ulaže u malinjak, ali tada sa vlasnikom kom je već platio „kiriju“ ne deli procente, već čitavu zaradu od prodaje malina uzima za sebe.

Izvor: Rina

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar