Home VestiEkonomija Kineska ekonomija u boljem stanju od očekivanog

Kineska ekonomija u boljem stanju od očekivanog

by bifadmin

Kineska ekonomija je u maju funkcionisala bolje nego što je prognozirano, saopštio je kineski Biro za statistiku, dodajući da je april bio gori od maja, odnosno da je ova zemlja sada na putu oporavka.

Iako je očekivano da će, zbog zatvaranja velikih privrednih centara i ključnih luka, rast kineske industrijske proizvodnje ovog maja zapravo biti pad od 0,7 odsto, bar u odnosu na isti period lane, ona je porasla za 0,7 odsto.

I maloprodaja je pala manje nego što je to bilo prognozirano – smanjena je za 6,7 odsto iako se očekivalo da će se trgovati bar 7,1 odsto manje nego lane.

Investicije u osnovna sredstva su, umesto da porastu za najavljenih šest odsto, porasle za 6,2 odsto. Kineski izvoz je porastao za 16,9 odsto, a uvoz za 4,1 odsto.

Iz Biroa za statistiku kažu da su navedeni podaci znak da kineska ekonomija polako prevazilazi probleme koje joj je prouzrokovao novi talas zaraze korona virusom, ali dodaju da bi ubuduće trebalo biti na oprezu zbog nesigurnosti koja vlada u međunarodnim odnosima.

Takođe, kako kažu iz ove institucije, zabrinjavajući su i neki domaći problemi kao što je rast nezaposlenosti koji bi mogao dovesti do pada kupovne moći. U aprilu prošle godine nezaposlenost je u 31. velikom gradu u Kini prevazišla nivo iz 2020. godine od 6,7 odsto, a u maju je dodatno porasla, na 6,9 odsto. Ukupna stopa nezaposlenosti je ipak dosta niža – 5,9 odsto – mada je i ta brojka visoka za kineske uslove.

Izvor: CNBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar