Home VestiEkonomija Kozmetička kompanija Revlon podnela zahtev za zaštitu od bankrota

Kozmetička kompanija Revlon podnela zahtev za zaštitu od bankrota

by bifadmin

Kozmetička kompanija Revlon podnela je zahtev za zaštitu od bankrota u skladu sa Poglavljem 11 američkog zakona o stečaju, pošto ne može da se izbori sa velikim dugom zbog poremećaja u lancu snabdevanja i visoke inflacije.

Kozmetički gigant, u vlasništvu milijardera Rona Perelmana, zatražio je sudsku zaštitu od bankrota u Južnom okrugu Njujorka i prijavio imovinu u ukupnom iznosu od 2,3 milijarde dolara, sa stanjem na kraju aprila, javlja „Blumberg“.
S druge strane, ukupni prijavljeni dugovi kompanije iznose 3,7 milijardi dolara i uključuju njene senior obveznice s kamatom od 6,25 posto koje dospevaju 2024. godine, prema podacima iz sudske dokumentacije.

Podnošenje zahteva za zaštitu po osnovu Poglavlja 11 omogućava kompaniji da nastavi sa poslovanjem dok radi na planu otplate dugova poveriocima. Ulaskom u stečaj se okončava buran period za Revlon, koji je trpeo negativan uticaj tokom pandemije i beležio višegodišnji pad prodaje, jer su se ukusi potrošača promenili i novi brendovi nagrizli njegov tržišni udeo.

Ova 90-godišnja kompanija počela je da prodaje lakove za nokte u jeku Velike depresije, a kasnije je svom proizvodnom portfelju dodala ruževe za usne i druge kozmetičke proizvode. Ovaj brend je 1955. godine postao međunarodni.

Perelmanova holding kompanija „MekAndrjus & Forbs“ preuzela je kontrolu nad Revlonom 1985. godine, putem otplate duga koji je napravio prethodni vlasnik Majkl Milken.

Pored dolarske obveznice, Revlon ima 10 neotplaćenih zajmova u iznosu od oko 2,6 milijardi dolara koji dospevaju u naredne tri godine, prema podacima koje je prikupio „Blumberg“.

Izvor: Blic.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar