Home VestiEkonomija Određene minimalne količine biogoriva na domaćem tržištu za naredne tri godine

Određene minimalne količine biogoriva na domaćem tržištu za naredne tri godine

by bifadmin

Vlada Srbije usvojila je uredbu o utvrđivanju obaveznog udela biogoriva koji su obveznici sistema dužni da stave u promet na domaćem tržištu u naredne tri godine, od 2023. do 2025. godine. Proizvodnja biogoriva u Srbiji pokrenuta je još 2007. godine, ali je prekinuta jer država nije htela da se odrekne akcize za taj energent, piše Nova ekonomija.

Od 1. jula 2023. godine do 31. decembra 2023. godine udeo biogoriva na domaćem tržištu treba da bude 0,5 odsto. Od 1. januara 2024. godine do 31. decembra 2024. godine treba da se poveća na 0,75 odsto, a od 1. januara 2025. godine do 31. decembra 2025. godine na jedan odsto.

Kako se naglašava, stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o utvrđivanju obaveznog udela biogoriva koji su obveznici sistema dužni da stave u promet na tržište Srbije, a koju je objavio „Službeni glasnik RS“, broj 104/21.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Milan Tomić rekao je nedavno za RTS da je proizvodnja biodizela u Srbiji svedena na rad mikro pogona malog kapaciteta, koji su, uglavnom, u domaćinstvima poljoprivrednika i biodizel koriste za sopstvene potrebe. Kako je naglasio, osnovne sirovine za proizvodnju biodizela, suncokret i soja, gaje se na oko 450.000 hektara, a uljana repica na svega 25.000 hektara.

On je podsetio da smo 2007. godine pokrenuli proizvodnju biodizela, ali je ona 2013. godine obustavljena zbog uvođena akciza na promet biodizela, koji je zbog toga koštao skoro kao gorivo na bazi nafte i tako postao nekonkurentan u odnosu na evrodizel.

„Da bi se ponovo pokrenula proizvodnja biodizela kod nas, potrebno je uraditi detaljnu procenu cene koju bi ona zahtevala, a neophodno je i da se država odrekne akcize na biogoriva, jer je to bio razlog zašto je svojevremeno proizvodnja biodizela prekinuta“, kaže Tomić.

Više o ovome možete pročitati na sajtu Nove ekonomije.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar