Home VestiPolitika i društvo Kalinjingrad nova varnica u međunarodnim odnosima

Kalinjingrad nova varnica u međunarodnim odnosima

by bifadmin

Litvanija, koja se nalazi između Rusije i njene eksklave Kalinjingrada, zabranila je tranzit dela robe preko svoje teritorije ka ovoj eksklavi. To će, kako kažu analitičari, samo intenzivirati tinjajući sukob između NATO-a i Rusije.

Kalinjingradska oblast se nalazi između Poljske i Litvanije i pripada Ruskoj Federaciji iako je fizički ne dodiruje. Od velike je strateške važnosti za ovu silu jer je je to jedini ruski izlaz na Baltičko more u vodama koje se ne lede. To znači da jedino kroz luku u ovom delu mora ruski brodovi mogu tokom cele godine isplovljavati. Zahvaljujući njoj, ova plovila ne moraju ići dužim putem koji podrazumeva obilaženje cele Skandinavije.

Rusija svoju robu doprema do Kalinjingradske oblasti uglavnom pomoću vozova koji saobraćaju preko Litvanije, a potom, ako za tim ima potrebe, roba nastavlja put Baltičkim morem. Međutim, osim iz trgovinskih razloga, zvaničnom Kalinjingradu (glavnom gradu te oblasti) je veoma značajna neometana distribucija robe iz Rusije zato što privreda ove eksklave u velikoj meri zavisi od ruskih sirovina, kao i stanovništvo koje kupuje ponajviše ruske gotove proizvode.

Potencijalni sukob

Litvanija od početka rata u Ukrajini ima veoma jasan stav prema Rusiji. Ona je među prvim zemljama u Evropi koje su u potpunosti prestale da uvoze ruski gas.

U petak je najavila i da će ubuduće blokirati transport robe koja je sankcionisana od strane EU u Kalinjingradsku oblast. U pitanju su u najvećoj meri metali, energenti, alkohol, visokotehnološki proizvodi isl. To je izazvalo paničnu kupovinu određenih proizvoda u ruskoj eksklavi. Ljudi su, primera radi, masovno kupovali cement i gas, iako su ih zvaničnici podsećali da ova oblast ima rezervi energenata za svakodnevnu upotrebu do 10. avgusta.

Rusija je na zabranu transporta odgovorila otvorenom pretnjom da će se ova odluka, koja je u suprotnosti sa međunarodnim pravom, „ozbiljno negativno odraziti na stanovništvo Litvanije“. Zvanična Moskva trenutno sprovodi dubinsku analizu situacije kako bi odlučila šta će biti njeni naredni koraci u vezi sa ovom situacijom.

Analitičari tvrde da je malo verovatno da će Rusija vojno napasti Litvaniju, budući da je ova zemlja članica NATO-a što znači da bi ovaj vojni savez bio u obavezi da je brani. NATO je inače u martu ove godine povećao broj svojih vojnika u toj zemlji.

No, Rusiji se, prema tvrdnjama vojnih stručnjaka, ne bi isplatilo da ratuje na dva fronta, kada joj ni u Ukrajini ne ide onako kako se nadala na početku invazije.

Ono što bi pak ta zemlja mogla da uradi je blokiranje litvanskih trgovinskih brodova u Baltičkom moru ali taj potez bi mogao pogroršati njene ionako već loše odnose sa Evropskom unijom i Severnoatlantskim savezom, kažu stručnjaci.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar