Home VestiEkonomija Presek stanja na berzama: Evro ojaćao prema dolaru

Presek stanja na berzama: Evro ojaćao prema dolaru

by bifadmin

Japanski jen je danas u defanzivi, dolar se drži čvrsto prema većini konkurenata, a evro je ojačao prema američkoj valuti na početku trgovačke nedelje

Dolar je porastao na ranom azijskom trgovanju na 130,99 jena, popevši se ponovo na jednomesečni maksimum i blizu je 20-godišnjeg najvišeg nivoa od 131,34 jena koji je dostigao u maju, nakon što je prošlu nedelju zaključio s dobitkom od 2,95 posto u odnosu na jen. Prema poslednjim raspolozivim podacima, dolar je neznatno popustio i trguje se na nivou od 130,7 jena, izveštava Rojters.

Evro je takođe ojačao jutros prema japanskoj valuti na 140,38 jena, nastavljajući uspon sa sedmogodišnjeg maksimuma koji je dostigao prema jenu prošle sedmice.

Jedinstvena valuta evrozone je napredovala na 1,0733 američkih dolara, dok britanska funta stagnira prema američkom rivalu na 1,2505 dolara, pri čemu za sada nije pogođena medijskim izveštajima da se očekuje glasanje o poverenju britanskom premijeru Borisu Džonsonu u parlamentu.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema šest glavnih konkurenata, ostao je stabilan na 102,06 poena, nakon što je minule nedelje zabeležio rast od 0,47 posto.

U fokusu aktera na tržištima valuta će ove nedelje biti sastanak Evropske centralne banke u četvrtak, od koje se očekuje da pripremi teren za podizanje ključnih kamatnih stopa od jula.

Postoje određene tržišne spekulacije da bi ECB mogla da počne sa znatnim povećanjem stope od 50 baznih poena, budući da se inflacija u evrozoni ubrzala oborivši još jedan rekordan nivo u maju. Na berzama se trenutno procenjuje da bi ECB mogla ove godine da podigne svoje kamate za ukupno 125 baznih poena na četiri sastanka.

Izvor: Tanjug/Kamatica.com

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar