Home VestiEkonomija SAD započinju tranziciju na čistiju energiju

SAD započinju tranziciju na čistiju energiju

by bifadmin

Američki predsednik Džozef Bajden ukinuo je tarife na solarne panele iz zemalja jugoistočne Azije na dve godine kako bi podstakao tranziciju na energiju iz obnovljivih izvora.

Juče su neki naši mediji preneli da je u SAD proglašeno zbog moguće nestašice struje. Čini se da ipak situacija nije tako dramatična. Bajden jeste najavio paket mera za obezbeđivanje energetske sigurnosti, ali sa ciljem da se smanji zavisnost američkog energetskog sistema od fosilnih goriva, odnosno da tamošnju energetiku osnaži uvođenjem “zelenih tehnologija”.

Zato je ukinuo tarife na uvoz solarnih panela iz četiri azijske zemlje i aktivirao Zakon o odbrambenoj proizvodnji koji će pospešiti njihovu domaću proizvodnju.

Cilj ovih mera je da Amerika postepeno pređe na električnu energiju iz zelenih izvora. Za ostvarivanje tog plana potrebno je olakšati uvoz, koji trenutno usporavaju jedna antidampinška istraga i dažbine koje treba platiti na uvezenu robu. Ideja je da se prilikom tranzicije na čistu energiju kao “most” koriste uvezeni solarni paneli, sve dok SAD ne počnu da proizvode sopstvene panele u većem obimu.

Od svih solarnih panela koji su prošle godine uvezeni u SAD, 85 odsto je dolazilo iz Kambodže, Malezije, Tajlanda i Vijetnama. U prva dva meseca ove godine taj postotak se uvećao na 99 procenata. Bajden je najavio da će upravo na uvoz solarnih panela iz ovih zemalja biti smanjene takse.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar