Home VestiPolitika i društvo Šta jede narod koji živi u proseku 120 godina?

Šta jede narod koji živi u proseku 120 godina?

by bifadmin

Na krajnjem severu Pakistana, u planinskoj dolini Hunza koja se smestila u regiji Gilgit-Baltistan, stanuje narod koji živi i do 120, 130 godina.

Neki od njih proslavili su i 145. rođendan prije nego što su napustili ovaj svet. Tačan broj godina teško je odrediti jer Hunze nemaju rodnih listova niti dokaza kojima bi mogli potkrepiti svoju vitalnost.

U ostatku Pakistana predviđeni životni vijek iznosi 67 godina, ali na krovu sveta, u izolovanim bespućima Himalaja vladaju posve drukčiji zakoni života i smrti.

Istraživači su zabeležili da žene mogu zatrudneti vrlo kasno, u šezdesetima i kasnije, a smatra se i da ne boluju od raka. Naučnici objašnjenje traže u okolini i hrani.

Hunze piju vodu iz ledenjaka, uzgajaju svoju hranu, a s obzirom na to da su odsečeni od obližnjih gradova, ne jedu ništa prerađeno.

Marelice su često na njihovu jelovniku, a tokom posta danima, pa čak i mesecima, ne jedu ništa osim svežeg soka i koštica tog superzdravog voća. Meso im nije svaki dan na jelovniku, dominiraju žitarice i povrće. Praktikuju jogu, vežbe disanja i meditaciju.

Njihovo poreklo obavijeno je tajnom. Svetlije su puti od svih susednih naroda, a njihov je jezik (burushaski) sličniji baskijskom nego bilo kojem drugom koji ih okružuje. Nagađa se da su potomci vojnika Aleksandra Velikog koji ga nisu mogli slediti, nego su odlučili ostati na Himalajima.

Izvor: Nezavsne novine

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar