Home VestiEkonomija U olupini broda nalazi se vino milionske vrednosti

U olupini broda nalazi se vino milionske vrednosti

by bifadmin

U olupini broda koji je tokom Prvog svetskog rata potopila nemačka podmornica nalazi se vino milionske vrednosti koje lovci na morsko blago pokušavaju da spasu.

Podmornica je potopila brod Liburn kod obale Kornvola 29. septembra 1918. godine, samo nekoliko nedelja pre kraja Prvog svetskog rata. U to vreme su trgovački brodovi često bili žrtve nemačkih podmornica, a nekad su ih potapale i do 15 dnevno.

Liburn se vraćao u Veliku Britaniju s misije koja je podrazumevala dostavu uglja savezničkim snagama. Isplovio je iz Bordoa istog dana kada je potopljen, a bio je pun vina, šampanjca i drugih alkoholnih pića. Na odredište u Liverpulu nikad nije stigao jer ga je pogodila i potopila podmornica U-54 čiji je kapetan bio Helmut fon Ruktešel.

Brod je potonuo za manje od pola sata, tri mornara su poginula u eksploziji, dok ih je 30 preživelo. Sada, nakon više od 100 godina, olupina broda Liburn je ponovo u centru pažnje, a bitku za njeno blago vode istraživači i vlast.

Ekspert za podvodne operacije Danijel Džejson, pomorski istoričar Ijan Hadson i belgijski kapetan i ekspert za olupine Luc Hejmans pretražuju britanske vode tražeći olupine koje se mogu spasiti. Britansku obalu su odabrali jer je dozvoljen lov na morsko blago.

Iako je zabranjeno dirati „ratne grobnice“, olupine koje sadrže posmrtne ostatke žrtava, Velika Britanija nije potpisala UNESCO-ov sporazum iz 2001. godine koji zabranjuje iskorišćavanje podvodnih olupina za komercijalnu korist.

Tim je pronašao olupinu broda Liburn 2015. godine i poslao ronioce da je istraže. Oni su otkrili da olupina krije mnogo više alkoholnih pića u odnosu na količinu navedenu u dokumentaciji. Osim različitih rakija i šampanjaca, u olupini se nalazi mnogo crnog i belog vina.

Dozvoljeno je vađenje nekoliko boca na procenu

Međutim, vlada je odbila zahtev spomenutog tima iako je obećano da će se donirati deo profita. Dozvoljeno je vađenje nekoliko boca na procenu, ali je nemoguće dobiti investicije za tako malu količinu pića. Sada postoji opasnost da sve propadne jer čepovi nekih boca pokazuju znakove degradacije, a opasnost predstavljaju i ribarski brodovi.

Procenjuje se da piće u olupini ima višemilionsku vrednost jer morske dubine predstavljaju savršen vinski podrum i brojne vinarije čuvaju svoja vina pod vodom.

Izvor: Index.hr/021.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar