Home VestiEkonomija Centralne banke u rezervama sve više čuvaju kineski juan

Centralne banke u rezervama sve više čuvaju kineski juan

by bifadmin

Veliko geopolitičko preslagivanje koje se trenutno događa u svetu, podstaknuto agresijom na Ukrajinu, odražava se i u postupnoj eroziji dolara kao vodeće valute u deviznim rezervama centralnih banaka.

Kako navodi Financial Times, sve je primetnije zanimanje centralnih banaka da povećaju izloženost deviznih rezervi prema kineskom juanu.

Udeo upravnika deviznih rezervi u svetskim centralnim bankama koji su uložili ili su zainteresovani da ulože u kinesku valutu povećao se s lanjskih 81 odsto na ovogodišnjih 85 odsto, prema godišnjem istraživanju švajcarske banke UBS sprovedenom na 30 vodećih centralnih banaka između aprila i juna, piše Poslovni dnevnik, prenosi Bonitet.

“Svedočimo postupnoj eroziji dolara”, kaže Masimiliano Kasteli, šef strateške analize u odsjeku globalnih tržišta UBS-a. “Slika koja se pomalja predstavlja multipolarni valutni sistem”, dodao je Kasteli.

Rastući interes za kineski juan pojavio se nakon što su zapadne države zamrzle oko 300 milijardi dolara ruskih deviznih rezervi kao odgovor na invaziju Putinovog režima na susednu Ukrajinu. Iako većina centralnih banaka taj događaj ocenjuje kao izdvojeni, on je definitivno zaoštrio odnose zapadnih država i Rusije i zakomplikovao odnose s državama koje se nisu pridružile sankcijama, poput Kine.

Kineski juan i Tramp

To je ubrzalo povećanje jaza između Kine i SAD-a koji je započeo još tokom trgovinskog rata pokrenutog u vreme administracije Donalda Trampa. U tom kontekstu četiri petine ispitanika u istraživanju UBS-a ocjenjuje kako je to potez u pravcu stvaranja multipolarnog svijeta od kojeg će koristi imati juan. Manje od polovine smatra da će od toga profitirati dolar.

Na kratkoročne ocene dolara utiče i visoka inflacija te (za sada bezuspešni) napori Feda da je snizi podizanjem kamatnih stopa. Valja naglasiti kako ostale centralne banke najčešće drže dolar kroz izloženost američkim državnim obveznicama koje su se ove godine našle na meti oštre rasprodaje usled Fedovog zaoštravanja monetarne politike.

Istraživanje je pokazalo kako oni koji upravljaju deviznim rezervama traže alternativne oblike imovine, poput deonica, zelenih obveznica ili dužničkih hartija od vrednosti zaštićenih od inflacije. Gotovo polovina ispitanika ističe kako su njihovi portfelji ove godine znatno diversifikovaniji nego lani.

Izvor: Investitor.me

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar