Home VestiEkonomija Da li će Rusija uzdrmati svetski finansijski sistem?

Da li će Rusija uzdrmati svetski finansijski sistem?

by bifadmin

Rusija teži tome da više uopšte ne bude potrebe za globalnim bankarskim sistemom SWIFT rekao je Maksim Oreškin, savetnik Vladimira Putina.

„Što se tiče SWIFT-a, vrlo je jednostavno. Učinićemo sve da za njim ne bude potrebe. To je zapravo ključni zadatak u ovom trenutku“, rekao je savetnik ruskog predsednika.

Oreškin je istakao da je svet koristio dolar i evro zato što je to „bilo zgodno“, prenose Novosti.

„Ceo svet je bio talac zapadnog finansijskog sistema zato što su svi navikli na to, svima nam je odgovaralo. Kristalno je jasno zašto Rusija i Kina koriste dolare ili evro. Samo iz navike“, rekao je Oreškin, dodavši da se situacija sada promenila i da promet rublje i juana raste.

Oreškin je najavio i da bi Centralna banka Rusije mogla dodatno da snizi kamatnu stopu i da će se o tome raspravljati na sastanku 22. jula.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj „zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina”.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine.

Izvor: Novosti

Foto; Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar