Home VestiIT i nauka „Peščana baterija“ koja može da skladišti obnovljivu energiju mesecima

„Peščana baterija“ koja može da skladišti obnovljivu energiju mesecima

by bifadmin

Finski istraživači instalirali su prvu u svetu potpuno funkcionalnu „peščanu bateriju“ koja može da skladišti obnovljivu energiju mesecima. Programeri kažu da bi to moglo da reši problem snabdevanja tokom cele godine, što je glavni problem zelene energije, piše dopisnik BBC-a Matt McGrath.

Koristeći niskokvalitetni pesak, uređaj se puni toplotom proizvedenom od jeftine električne energije iz sunca ili vetra. Pesak akumulira toplotu na oko 500 stepeni Celzijusa, što onda može da greje domove zimi kada je energija skuplja.

Finska većinu svog plina dobija iz Rusije, pa je rat u Ukrajini u fokus stavio pitanje zelene energije. Ima najdužu rusku granicu u EU-u, a Moskva je sada zaustavila snabdevanje plinom i strujom nakon odluke Finske da se pridruži NATO-u. Zabrinutost oko izvora toplote i svetla, posebno s dugom, hladnom finskom zimom, podjednako brine političare i građane, prenosi Energetski portal.

Trenutno se većina baterija izrađuje od litijuma i skupe su, a i mogu da podnesu samo ograničenu količinu viška energije. Ali u gradu Kankaanpää, tim mladih finskih inžinjera završio je prvu komercijalnu instalaciju baterije napravljene od peska za koju veruju da može da reši problem skladištenja na jeftin način s malim uticajem. Uređaj je instaliran u elektrani Vatajankoski koja upravlja sistemom daljinskog grejanja za to područje. Programeri kažu da njihov uređaj može da drži pesak na toploti od 500 stepeni Celzijusa nekoliko meseci.

Kada su cene energije veće, baterija ispušta vruć vazduh koji zagreva vodu za sistem daljinskog grejanja koja se zatim pumpa u kuće, kancelarije, pa čak i lokalni bazen.

Izvor: Energetskiportal/Ekapija.com

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar