Home VestiEkonomija Godišnji rast industrijske proizvodnje u maju 8,7 odsto

Godišnji rast industrijske proizvodnje u maju 8,7 odsto

by bifadmin

Industrijska proizvodnja u Srbiji u maju ove godine bila je za 8,7 odsto veća nego u istom mesecu lane, objavio je danas Rrepublički zavod za statistiku.

U periodu januar–maj, u poređenju sa istim periodom 2021. godine, industrijska proizvodnja bila je veća za 3,3 odsto.

Posmatrano po sektorima, u maju ove godine, u odnosu na isti mesec 2021. godine rudarska proizvodnja je bila veća za 28,1 odsto, a rast u prerađivačkoj industriji bio je 11,2 odsto.
Pad od 12,5 odsto registrovan je u sektoru Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija.

U prvih pet meseci u odnosu na isti period 2021. proizvodnja energije je smanjena za 6,5 odsto, rudarstvo je povećano za 39 odsto, od čega eksploatacija metala za 203 odsto, a kopanje uglja manje za 12 odsto.
U istom periodu prerašivačka industrija beleži rast od 4,8 odsto, ali tekstilna, industrija gume i plastike, proizvodnja električne opreme, industrija nameštaja i proizvodnja motornih vozila su zabeležili pad.

S druge strane, najveći rast ostvarila je proizvodnja naftnih derivata za 25 odsto i proizvodnja istalih saobraćajnih sredstava za čak 62 odsto.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za maj 2022. u odnosu na april 2022. godine pokazuje da je za industriju ukupno ostvaren pad proizvodnje od 1,7 odsto dok je u preradjivačkoj industriji rast bio 2,2 odsto.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar