Home VestiEkonomija Istraživanje pokazalo da su određeni suhomesnati proizvodi kancerogeni

Istraživanje pokazalo da su određeni suhomesnati proizvodi kancerogeni

by bifadmin

Prema nedavno objavljenom istraživanju koje je sprovela jedna francuska državna agencija, nitritne soli koje se dodaju u proizvode poput šunke i kobasica mogu uzrokovati rak.

ANSES, francuska agencija hranu, životnu sredinu i bezbednost na radu u svom novom istraživanju potvrdila je da postoji veza između česte konzumacije nitritnih doli u suhomesnatim proizvodima i pojave raka creva.

Nitritna so se inače koristi za salamurenje mesa kako bi se produžio rok trajanja ovih proizvoda, ali i kako bi oni dobili “zdravu” rozikastu boju. Sastoji se od prehrambenog natrijum nitrita i kuhinjske soli. Najčešće se nalazi u proizvodima poput šunke, slanine i raznih kobasica.

Još 2015. godine je Svetska zdravstvena organizacija upozorila javnost da prerađeno meso može izazvati kancer zbog dodavanja nitrata i nitrita, ali i procesa dimljenja mesa. Prošlog februara, Francuska je počela ozbiljnije da istražuje ovo pitanje. Istraživanje koje je sprovela agencija ANSES pokazalo je da postoji veza između korišćenja pomenutih aditiva i pojave raka. U njemu piše da češća konzumacija ovakvih proizvoda povećava šanse za oboljevanje od raka creva. Sumnja se da konzumacija prerađenog mesa utiče na pojavu još nekih vrsta raka, ali ANSES to još nije dokazala.

Zato svega navedenog, ova agencija savetuje građanima da ograniče potrošnju pomenutih suhomesnatih proizvoda na 150 grama nedeljno.

Izvor: Euronews

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar