Home VestiEkonomija NBS: Propisi ne predviđaju obavezu da neko prima kartice

NBS: Propisi ne predviđaju obavezu da neko prima kartice

by bifadmin

Za dva meseca potpune primene e-Fiskalizacije nisu uočeni veći problemi, tvrde nadležni. U sistemu je 128.000 privrednika, inspektori zatiču sve manje prekršaja u izdavanju računa, a za neke je fiskalizacija samo izgovor

Zbog nove fiskalizacije, kartice ne primamo do daljeg, piše na jednoj od radnji na Bežanijskoj pijaci. Od vlasnika nismo čuli zašto, ali nam je nedvosmislen odgovor stigao iz nadležnog ministarstva.

„Fiskalizacija definitivno nema veze s tim. Prvo što se zakon o fiskalizaciji uopšte ne bavi načinom plaćanja, a drugo kao jedan moderan i digitalizovan sistem omogućava da se sve vrste plaćanja realizuju“, objašnjava Vuk Delibašić, savetnik ministra finansija.

I pored toga, u Narodnoj banci naglašavaju da važeći propisi, ne predviđaju obavezu da neko prima kartice.

„Da li će prihvatati platne kartice i pružiti kupcima tu mogućnost plaćanja poslovna je odluka trgovca. Prevashodno zato što je to instrument plaćanja za koji trgovci imaju troškove koje plaćaju bankama, odnosno kartičnim sistemima. Centralna banka utiče na povećanje kartičnih plaćanja, uz koliko je to moguće, uticaj na snižavanje troškova te usluge“, navodi NBS.

Izdavanje računa ne može da se izbegne

Bez obzira da li se plaća kešom ili karticom, izdavanje računa se ne može izbeći.

„Do sad smo izvršili oko 6.000 kontrola. Kao posledica neizdavanja fiskalnih računa je privremena mera zabrana obavljanja delatnosti izrečena kod 800 poreskih obveznika u trajanju od 15 dana“, ističe Nenad Krtolica iz Poreske uprave.

Nakon tog roka njihov rad je pod pojačanim nadzorom. Što se prodavaca na pijaci tiče, neki potpuno mirno čekaju konačno rešenje statusa.

„Imam poljoprivredno gazdinstvo i tezge na gazdinstvo“, kaže Radoslav Ljubisavljević iz Begaljice. Milomir Popović iz Uba poručuje da će raditi normalno i prodavati svoje proizvode, a da neće južno voće.

Do kraja godine trebalo bi da se zna, ko će od pijačara morati da ima fiskalnu kasu.

Izvor: RTS/Kamatica.com
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar