Home VestiEkonomija Kapital odlazi u dolare, padaju cene metala, a ruska nafta i dalje stiže u SAD

Kapital odlazi u dolare, padaju cene metala, a ruska nafta i dalje stiže u SAD

by bifadmin

Bojan Stanić iz Sektora za analitiku Privredne komore Srbije kaže za RTS da su određene sankcije koje su ranije uvedene novim paketom sankcija Rusiji olabavljene, pre svega one koje se odnose na poljoprivredne proizvode iz Rusije i veštačka đubriva

Ističe da postoji velika neizvesnost koja je dovela do toga da se uspori privredna aktivnost na svetskom nivou. I određene zabrane koje su bile uvedene na zabranu ruske nafte, u praksi ne funkcionišu u potpunosti, jer na američko tržište dolazi ruska nafta.

Bojan Stanić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se cena zlata kreća oko 1.700 dolara po unci, što je, navodi, relativno niska cena.

Novi paket sankcija Evropske unije obuhvatio bi i embargo na rusko zlato. Na pitanje koliko to može da uzdrma tržište metala, Stanić navodi da su određene zemlje u Evropi, kao Velika Britanija, koja je najznačajniji uvoznik zlata iz Rusije, tu zabranu je već uvela.

Kina odlučila da ne stimuliše tržište metala

„Ovo uvođenje iz EU će više biti simbolično. Jedan deo kapitala je otišao u dolare, jer je njegova vrednost porasla, i prinosi na dolare su značajno veći“, rekao je Stanić.

Navodi da određene sankcije koje su ranije uvedene novim paketom sankcija Rusiji olabavljene, pre svega one koje se odnose na poljoprivredne proizvode iz Rusije i veštačka đubriva.

Ističe da postoji velika neizvesnost koja je dovela do usporavanja privredne aktivnosti na svetskom nivou.

„Nije završena pandemija, imamo rat u Ukrajini i visoku inflaciju. Na sve to treba dodati da je Kina odlučila da ne stimuliše tržište metala i to je sve dovelo do toga da kompozitni indeks metala padne za oko 20 odsto u odnosu na početak godine“, kaže Stanić.

Bakar se, navodi, kreće oko 7.400 dolara po metričkoj toni, što je niže za oko 35 odsto u odnosu na početak godine, što govori da je manja potražnja u prerađivačkoj industriji.

„Ne treba očekivati da će bakar nastaviti mnogo da pada, jer se dosta koristi u energetici, a sada će se zemlje zbog energetske krize odlučiti da ulažu u obnovljive izvore energije, a tu se pre svega koristi bakar. Čelik je pao, i sve to je povezano s tim što je Kina veliki potrošač čelika. Tamo imamo situaciju da je tržište građevinskih radova u padu i usporeno je i svi industrijski metali su u padu“, ukazuje Stanić.

Cena nafte je oko 35 odsto viša

Kada se pogleda situacija u odnosu na početak godine, cena nafte je oko 35 odsto viša.

„Na pad cene je uticalo i očekivanje da će se napraviti dogovor između SAD i Saudijske Arabije, da značajno povećaju proizvodnju, ali su oni rekli da to ne mogu da urade jer je to tržišna stvar. I određene zabrane koje su bile uvedene na rusku naftu, u praksi ne funkcionišu u potpunosti, jer na američko tržište dolazi ruska nafta. Ruska nafta nije isključena sa tržišta, iz tog razloga se na neki način cena stabilizovala na nižem nivou“, napominje Stanić.

Ukazuje da se generalno posmatrano privrednici žale na porast cena.

„Pale su cene metala, ali i privredna aktivnost na globalnom nivou. Prema procenama MMF-a očekuje se da bude značajno niži privredni rast ove godine. Moguća je i recesija u određenim delovima Evrope, pre svega Nemačkoj i istočnoj Evropi. Sada imate situaciju da sve što je potrebno za funkcionisanje privrede, ta proizvodnju, cene rastu i inflacija je van kontrole i postoji zabrinutost centralnih banaka SAD i EU da će preveliko podizanje kamatnih stopa dodatno usporiti privredu. Zato SAD sada odlučuju da manje podignu kamatnu stopu nego što su inicijalno očekivali“, izjavio je Stanić.

Navodi da to jeste značajno za smanjenje troškova izgradnje, ali da ti troškovi ne utiču suštinski na krajnju cenu stana.

„Ne očekuje se zbog velike tražnje za stanovima, jer se mnogi ljudi odlučuju da investiraju u stanove, pad cene, bar ne u značajnijem iznosu“, zaključio je Stanić.

Izvor: RTS/Kamatica.com

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar