Home VestiEkonomija Promena u strukturai ulaganja, Kinezi ne ulažu u ugalj, ali ni u zelenu energiju

Promena u strukturai ulaganja, Kinezi ne ulažu u ugalj, ali ni u zelenu energiju

by bifadmin

Kineska finansijska i investiciona potrošnja u zemljama koje obuhvata projekat „Pojas i put“ blago je opala u prvoj polovini 2022. godine

U odnosu na godinu dana ranije, novac koji Kinezi ulažu u „Pojas i put“ je nešto manji ali je struktura ulaganja prilično drugačija, pokazalo je istraživanje jednog kineskog univerziteta.

Nema više finansiranja novih energetskih projekata s korišćenjem uglja, a ulaganja u Rusiju, Egipat i Šri Lanku su pala na nulu. S druge strane, Saudijska Arabija je najveći primalac investicija, sa iznosom od oko 5,5 milijardi dolara, navodi se u studiji šangajskog Centra za zelene finansije i razvoj (GFDC), prenosi Rojters.

Ukupna sredstva i investicije iznosili su u prvoj polovini godine 28,4 milijarde dolara naspram gotovo 30 milijardi dolara u istom periodu lani. Ukupna potrošnja na „Pojas i put“ dostigla je 932 milijarde dolara od 2013. godine, saopštio je GFDC.

Ugalj zabranjen

Nijedan novi projekat uglja nije dobio kinesko odobrenje u prvih šest meseci 2022. pošto je predsednik Si obećao na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija prošlog septembra da će staviti tačku na strana ulaganja u ugalj.

Izvor: 24sedam.rs
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar