Home VestiPolitika i društvo Kolektivna tužba zbog toksina u bombonama „Skitls”

Kolektivna tužba zbog toksina u bombonama „Skitls”

by bifadmin

Protiv kompanije Mars podneta je kolektivna tužba u kojoj se navodi da su njene čuvene bombone Skitls „nebezbedne za ljudsku ishranu” jer sadrže „poznati toksin” koji je ova konditorska firma obećala da će ukloniti još 2016. godine.

U grupnoj tužbi, koja je krajem prošle nedelje podneta američkom Okružnom sudu za severni okrug Kalifornije, piše da su “Skitls” bombonice nebezbedne za potrošače zbog „povišenog nivoa” titanijum dioksida, prehrambenog aditiva, objavili su zapadni mediji.

Kako se ističe u tužbi, titanijum dioksid će sledećeg meseca biti zabranjen u EU pošto je evropski regulator za bezbednost hrane ocenio da je on nebezbedan zbog svojstva da utiče na promenu ljudske DNK.

Dalje se dodaje da ovaj aditiv, koji se koristi i u proizvodnji boja, lepkova, plastike i krovnih materijala, može da izazove oštećenje DNK, mozga i unutrašnjih organa, poput lezija na jetri i bubrezima, prenosi Raša tudej.

Međutim, za razliku od Evropske agencije za bezbednost hrane, koja je u maju 2021. objavila da se titanijum dioksid „više ne može smatrati bezbednim kao aditiv za hranu”, u SAD-u je on i dalje legalan, jer federalna regulativa FDA dozvoljava njegovu upotrebu za „bojenje hrane generalno”. Istovremeno, FDA je propisala da količina tog aditiva ne sme da pređe jedan odsto težine proizvoda.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar