Home VestiEkonomija Nemačka je zemlja u koju smo najviše izvozili, ali i iz koje smo najviše uvozili

Nemačka je zemlja u koju smo najviše izvozili, ali i iz koje smo najviše uvozili

by bifadmin

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije prošle godine bila je 50,2 milijarde evra, što je porast od 25,5 odsto u odnosu na godinu pre, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Razmena je 2021. u dolarima vredela 59 milijardi, a Srbija je izvezla robe u vrednosti od 25,5 milijardi dolara, što je rast od 31,1 odsto u odnosu na 2020. godinu, dok je uvezla robe u vrednosti od 33,7 milijardi, što je rast od 28,8 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom bila je 75,6 odsto i veća je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 74,3 odsto, navodi RZS.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, ističe RZS, a zemlje članice Evropske unije čine 60,3 odsto ukupne razmene.

Najviše su se izvozile električne mašine i aparati, ujedno to su bili i proizvodi koji su se najviše uvozili prošle godine u Srbiju.

Vrednost tog izvoza bila je 3,7 milijardi dolara, a uvoza 2,4 milijarde. Drugi na spisku proizvoda koje je Srbija najviše izvozila prošle godine su povrće i voće u vrednosti od 1,2 milijarde dolara, slede gvožđe i čelik, metalne rude, kao i žitarice.

Drugi na spisku najvećih uvoznih proizvoda u Srbiji tokom 2021. bili su nafta i naftni derivati, kojih smo za godinu dana uvezli u vrednosti od 1,9 milijardi dolara, slede drumska vozila, medicinski i farmaceutski proizvodi, kao i indsutrijske mašine za opštu upotrebu.

Nemačka je bila zemlja u koju smo najviše izvozili, ali i iz koje smo najviše uvozili prošle godine. Izvoz je vredeo 3,2 milijarde, a uvoz 4,4 milijarde dolara.

Izvoz je posle Nemačke bio najveći u Italiju 2,1 milijarda dolara, potom BiH, Rumuniju i Mađarsku.
Uvoz je, posle Nemačke, bio najveći iz Kine 4,1 milijardu dolara, potom Italije, Rusije i Turske.

Izvoz: Danas

Foto: Pixabay

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar