Home VestiEkonomija Pala cena zlata za 2,16 odsto

Pala cena zlata za 2,16 odsto

by bifadmin

Cena zlata na svetskom tržištu smanjena je za 2,16 odsto na 1.704 dolara po unci, objavila je Narodna banka Srbije (NBS) u izveštaju o dešavanjima na svetskom finansijskom tržištu od 11. do 15. jula.

„Na pad cene zlata tokom prošle nedelje uticali su: strah investitora od globalnog usporavanja privrednog rasta jer centralne banke širom sveta pooštravaju ponudu novca, odnosno podizanje referentne kamatne stope više od očekivanja (u Švajcarskoj, Kanadi, Južnoj Koreji i Novom Zelandu), zabrinutost da bi zbog rastuće inflacije u SAD, FED mogao podići referentnu kamatnu stopu kao i jačanje vrednosti dolara“, navodi NBS.

Takođe, navodi se u izveštaju da postoji zabrinutost da bi FED na sastanku krajem jula mogao da poveća kamatnu stopu za čak jedan odsto, ali verovatnije je, kako se očekuje da će FED povećati stopu za 0,75 odsto, pre nego za jedan odsto, što se znatno odrazilo na konsolidovanje cene zlata.

Na ograničenja daljeg pada cene zlata prošle nedelje uticali su: povećanje uvoza neobrađenog bakra u Kinu usled zabeleženog rasta proizvodnje, upozorenja MMF-a da visoka inflacija i nestašice energije u Evropi prete ulasku u recesiju mnogim ekonomijama, uz mogućnost izazivanja globalne energetske krize, navodi NBS.

Izvor: Novaekonomija.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar