Home VestiIT i nauka Pokretanje digitalne evolucije bankarstva: Uni Systems i Finastra

Pokretanje digitalne evolucije bankarstva: Uni Systems i Finastra

by bifadmin

Stabilne, agilne i rezilijentne platforme za digitalno bankarstvo, sa novim nivoima bezbednosti, upravljanjem rizikom i usklađenošću sa propisima, su neophodne u današnjim finansijskim ekosistemima. Srednjim bankarskim institucijama je naročito potrebna pomoć da ubrzaju transformaciju i modernizaciju i da njihovi poslovni modeli budu koncipirani za budućnost.

Evropske banke koje posluju u postpandemijskim i veoma nepredvidivim i neverovatno izazovnim tržišnim uslovima sada nastoje da podstaknu rast, povećaju primanja i prihvatanje usluga digitalnog bankarstva i uspostave finansijske ekosisteme uz veću saradnju. Rezultati ankete kompanije McKinsey koja je sprovedena na 200.000 Evropljana u maju 2020. godine otkrila da je usvajanje digitalnog bankarstva skočilo sa 81% na 95%. U normalnim uslovima, takav porast trajao bi dve do tri godine. Na osnovu toga možemo da zaključimo da modernizacija osnovnih bankarskih sistema i usvajanje rešenja zasnovanih na tehnologiji oblaka postaje imperativ.

Transformacija osnovne bankarske platforme

Modernizacija osnovnih bankarskih sistema i usvajanje rešenja zasnovanih na tehnologiji oblaka pružaju brojne prednosti. Operativna agilnost i sposobnost ubrzavanja obrade i plaćanja, uz sticanje veće vidljivosti i kontrole radi poboljšanja upravljanja rizicima, pomaže bankama da unaprede svoj ukupni učinak i smanje troškove. Ove platforme podržavaju usvajanje inovacija i pomažu u smanjenju vremena do plasiranja na tržište novih digitalnih proizvoda ili usluga. A budući da usklađenost sa propisima sve više dobija na značaju i postaje sve skuplja i složenija strategija za rešavanje, dok sajber kriminal i prevare i dalje predstavljaju značajnu pretnju po banke i njihove klijente, banke sada mogu brže da reaguju na promenljivo kretanje rizika.

Uni Systems i Finastra sinergetski rade na pokretanju evolucije bankarstva sa kompletnim upravljanjem platformama za digitalno bankarstvo koje su omogućene u oblaku. Usvajanje dokazanih platformi za digitalno bankarstvo kompanije Finastra, u kombinaciji sa ponudom usluga i tehničkom ekspertizom koje pruža kompanija Uni Systems, pomaže u smanjenju rizika i ubrzanju transformacije i modernizacije banaka. Platforme mogu da se primene u poslovnim prostorijama, u oblaku kompanije Uni Systems ili u privatnom oblaku kompanije Microsoft Azure kako bi se ostvarila veća korist od povećane agilnosti i obima:

Finastra Fusion Treasury

Jedinstveno, dokazano i potpuno integrisano rešenje za trezor koje obezbeđuje inkluzivna celovita rešenja za eFX trgovinu i obračunske mehanizme, što pomaže bankama da optimizuju raspodelu kapitala, poboljšaju upravljanje rizicima i identifikuju mesta gde mogu da poboljšaju profitabilnost sa boljim proizvodima. Značajni uvidi i napredna analitika podržavaju sveobuhvatnu analizu scenarija i pojednostavljene, ali sveobuhvatne mogućnosti izveštavanja i fleksibilne alate koji zadovoljavaju promenljive zahteve tržišta i regulatornih odredaba, što olakšava regulatorno izveštavanje i obezbeđivanje usklađenosti sa propisima.

Finastra Fusion Global PAYplus

Banke mogu brzo da ponude nova rešenja za plaćanje i omoguće trenutna plaćanja, dok istovremeno smanjuju rizik automatizovanom obradom plaćanja iz jedinstvenog centralnog rešenja za plaćanja. Platforma podržava jedan model obrade u više kanala, sistema i osnovnih bankarskih okruženja. Plaćanja se objedinjuju radi bolje vidljivosti i doslednosti, ali i dalje mogu da se kontrolišu na lokalnom nivou. Platforma omogućava bankama da se uključe u otvorene bankarske mogućnosti putem Programskih interfejsa aplikacije (API) kako bi ponudile bolje korisničko iskustvo (CX) i započele uspostavljanje ekosistema plaćanja koji su koncipirani za budućnost kako bi povećale svoju konkurentsku prednost.

Znanje i iskustvo za optimalnu implementaciju

Osim dokazane tehnologije, banke imaju koristi i od pristupa ekspertizi dubokog domena, poput dubokog domena kompanije Uni Systems. Kompanija ima značajno poznavanje materije i više od 57 godina iskustva u rešavanju izazova sa kojima se suočavaju klijenti u finansijskim i drugim strogo regulisanim oblastima. Kompanija takođe nudi strateške smernice i tehničku ekspertizu i sprovođenje. U ponudi su Finastra platforme uz infrastrukturu, mrežu, razvoj i modernizaciju aplikacija, primenu hardvera i usluge sajber bezbednosti.

Partnerstvo na delu:

Fusion Treasury i Fusion Risk kompanije Finastra, zajedno sa uslugama kompanije Uni Systems, nedavno je odabrala finansijska institucija srednje veličine sa više od 20 filijala koja nudi širok spektar bankarskih, brokerskih i investicionih usluga. Banka je želela da pokuša da reši obimnu i efektivnu pokrivenost klasa imovine i određivanje cena, smanjenje stepena ručnih procesa i optimizaciju specifične funkcionalne oblasti eliminisanjem fragmentisanih IT sistema.

Fusion Treasury i Fusion Risk kompanije Finastra, zajedno sa uslugama kompanije Uni Systems, ponudiće banci visok stepen automatizacije, upravljati svim vrstama transakcija na finansijskom tržištu, upravljati portfeljima, prikazati pozicije i P/L u realnom vremenu i izračunati vrednost i izloženost bilo koje kombinacije finansijskih operacija. Banka će moći automatski da preuzme cene i karakteristike proizvoda iz eksternih izvora podataka što će olakšati proces donošenja odluka.

Očekuje se da će ovaj potez omogućiti rast banke – kako horizontalno, tako i vertikalno – u cilju povećanja zadovoljstva klijenata. Banka postaje sve agilnija, spremna da predvidi i odgovori na regulatorne promene bez potrebe za zamenom svih postojećih okvira trezora.

Za više informacija o ovom primeru transformacije digitalnog bankarstva kliknite ovde.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar