Home VestiEkonomija Turističke angencije ne moraju da izdaju fiskalni račun kad prodaju avio karte

Turističke angencije ne moraju da izdaju fiskalni račun kad prodaju avio karte

by bifadmin

Turističke angencije ne moraju da kucaju fiskalni račun kad prodaju avio karte građanima, objavljeno je u Biletnu fiskalizacija Ministarstva finansija.

Dakle, putničke agencije koje prodaju pojedinačne avio karte nisu u obavezi da koriste elektronske fiskalne kase s obzirom na to da je delatnost (vazdušni prevoz putnika) svrtsana u sektore za koje ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko e-kase, objašnjeno je u Biltenu.

Ali, turističe agencije, kako se napominje, moraju da kucaju fiskalne račune za prodaju turističkih aranžamana.

I kupovina autoobila u salonu samo uz fiskalni račun

„Putničke agencije nisu oslobođene obaveze evidentiranja prometa na malo i primljenih avansa za promet na malo za na primer, prodaju aranžmana, uslugu smeštaja, osim kad prodaju avio karte građanima“, piše u Biltenu Fiskalizacija.
Prema Zakonu o fiskalizaciji propisano je da je predmet fiskalizacije promet dobra i usluga na malo i primljeni avans za promet na malo.

Prometom na malo smatra se svaki promet dobara i pružanje usluga, kao i svaki promet dobara i usluga u maloprodajnim objektima, nezavisno od toga da li su korisnici građani, firme ili preduzetnici, uključujući i promet ostvaren na automatu, navodi Ministarstvo finansija u Biltenu.

Izvor: Novaekonomija.rs

Foo: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar