Home VestiEkonomija Za svaki stepen celzijusa više, rod pšenice 7 odsto manji, usled klimatskih promena

Za svaki stepen celzijusa više, rod pšenice 7 odsto manji, usled klimatskih promena

by bifadmin

Urod pšenice mogao bi da padne sedam odsto za svaki stešem celzijusa globalnog zagrevanja, upozorili su stručnjaci Incijative za pšenicu.

– Proizvodnju pšenice otežaće idućih godina sve promenjivija klima, a brojna istraživanja signaliziraju pad uroda od sedam posto za svaki stepen povećanja temperature, stoji u strateškom dokumentu inicijative, prenosi Seebiz.
Smanjena dostupnost vode već sada značajno utiče na regije koje se navodnjavaju, a problem će, kako se očekuje, dodatno zaoštriti snižen nivo podzemnih voda i oborina, upozoravaju autori dokumenta.

Verojatno će se pojačati i pritisak da se smanji upotreba veštačkih đubriva i pesticida kako bi se ublažilo zagađenje okoline, dodaju.

Inicijativa ističe da su prioriteti njihovih istraživanja poboljšanje genetske raznolikosti i razumevanje biologije korenja i tla, a u njima sudeluju agronomi, predstavnici vlada i kompanija za uzgoj biljaka.

Inicijativa za pšenicu osnovana je 2011. godine i povezuje istraživače širom sveta sa ciljem poboljšanja snabdevanja hranom.

U 2020. provodili su oko 770 istraživačkih projekata povezanih s pšenicom samo u Australiji, Kanadi, Kini, Španiji i SAD-u, navodi se u izveštaju.

Gotovo četvrtina proizvedene pšenice plasira se na svetska tržišta, za razliku od pirinča koja se uglavnom konzumira u matičnim zemljama proizvođača, napominje agencija dpa.

U svetu se na međunarodnom nivou trguje sa gotovo četvrtinom pšenice, za razliku od pirinča koju proizvođači uglavnom koriste na domaćem tržištu.

Izvor: Blic.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar