Home VestiEkonomija Zbog rekordnog roda avokada australijski poljoprivrednici apeluju na potrošače da više jedu ovo voće

Zbog rekordnog roda avokada australijski poljoprivrednici apeluju na potrošače da više jedu ovo voće

by bifadmin

U Australiji je ove godine rodilo 22 avokada po stanovniku te zemlje, zbog čega se zalihe ovog voća gomilaju do te mere da poljoprivrednici ne znaju kako da se reše viškova.

Ovogodišnji rod avokada u Australiji veći je za 26 odsto od prošlogodišnjeg, bar prema podacima poljoprivredne banke Rabobank. To je rezultat enormnog rasta sadnje ovog voća na pomenutom kontinentu, koji je intenziviran u poslednjih nekoliko godina.

Budući da iz godine u godinu avokada ima sve više na policama australijskih radnji, cena ovog voća je pala i to za 47 odsto u odnosu na njen petogodišnji prosek. To konkretno znači da se jedna voćka prodaje za jedan australijski dolar, što je oko 70 evrocenti.

Zato je potrošnja avokada povećana ali ne dovoljno da bi se potrošio ceo ovogodišnji rod. Ukoliko australijski poljoprivrednici ne izvezu ili ne prodaju više ovog voća, pitanje je gde će ga odlagati, odnosno šta će činiti sa svim onim neprodatim voćkama koje će završiti u đubretu. Iz tog razloga apeluju na kupce da u svoju potrošačku korpu dodaju koji avokado više, jer osim ličnog zdravlja važno je i zdravlje ekonomije njihove zemlje.

Izvor: ABC News

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar