Home VestiEkonomija Zbog ukrajinske krize kroz srpske luke prolazi manje robe

Zbog ukrajinske krize kroz srpske luke prolazi manje robe

by bifadmin

U prvoj polovini ove godine na našim rekama zabeležen je pad količine pretovarenog tereta, saopštila je Agencija za upravljanje lukama i dodala da je razlog tome situacija u Ukrajini i zabrana izvoza žitarica početkom godine.

Ovo konkretno znači da je u prvih šest meseci 2022. u našim lukama pretovareno 7,2 miliona tona tereta. Najveći udeo u tom teretu imali su šljunak, pesak i kameni agregati sa učešćem od 29 odsto. Nafta i naftni derivati su na drugom mestu, sa udelom od 16,9 odsto a rude na trećem, sa 13,4 odsto. Na četvrtom mestu nalazi se ugalj, koji je učestvovao u pretovaru sa 12,4 odsto. U lukama u Srbiji zabeležen je i pretovar 223 kontejnera, što ukazuje na povećanu potražnju za ovim vidom transporta vodnim putevima. Ipak, sve ovo su male količine u poređenju sa predpandemijskim nivoima kada je u našim lukama pretovareno 11,8 miliona tona tereta.

No, to su neka druga vremena, na koja sada možemo gledati samo sa setom. Ako se pak poredimo sa prošlom godinom, na našim lukama zabeležen je i rast pretovara određene robe. Najveći procenat rasta evidentiran je kod ruda – 21 odsto, nakon povećanja privredne aktivnosti u smederevskoj Železari. Povećane su i količine pretovarene nafte i naftnih derivata za osam odsto. Najveći pad uočen je kod žitarica – 62,5 odsto.

Kada je reč o međunarodnom putničkom vodnom saobraćaju, Agencija je zabeležila 636 pristajanja i 59.000 iskrcanih i ukrcanih putnika. U odnosu na prvih šest meseci 2019. godine, koja predstavlja rekordnu nautičku sezonu u Srbiji, broj pristajanja je veći za šest odsto. Primena epidemioloških mera prilikom popunjavanja kapaciteta plovila rezultirala je sa 26 odsto manje putnika nego u navedenom periodu.

Najviše pristajanja ostvareno je u Beogradu – 256, zatim u Novom Sadu 170 i Donjem Milanovcu 114. Međunarodno putničko pristanište u Golupcu dočekalo je 85 pristajanja kruzera.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar