Home VestiEkonomija Jelena Galić: Banke i realni sektor privrede funkcionišu kao spojeni sudovi

Jelena Galić: Banke i realni sektor privrede funkcionišu kao spojeni sudovi

by bifadmin

Rast kamatnih stopa ne znači nužno povećanje profitabilnosti banaka, jer sa rastom kamatnih stopa na kredite rastu i kamatne stope na depozite, rekla je za Bloomberg Adria Jelena Galić predsednica izvršnog odbora AIK banke.

“Iz rasta kamatnih stopa pokrivaju se i neki veći rizici poslovanja, pa to ne mora nužno da znači rast profitabilnosti, niti odlazak privrede u recesiju”, objasnila je ona.

Istakla je da banke i realni sektor privrede funkcionišu kao spojeni sudovi.

“Makroekonomski trendovi usmeravaju globalna kretanja, pa i kretanja u regionu, sve to negde opredeljuje dalja dešavanja”, rekla je.

Galić je ocenila da je nivo duga u regionu posledica neophodnosti pojačane države intervencije, kao i da su globalna finansijska kriza i pandemija promenile standarde zaduženosti, tako da dug u regionu nije previsok.

“Većina zemalja u regionu je manje zadužena od nekih u evrozoni, pa ne bih rekla da je ovo zabrinjavajuće”, rekla je Galić.

Naglasila je da je Srbija imala izvanredne stope rasta u prethodnom periodu i najbolje stope oporavka. To su, prema njenim rečima, omogućili rast BDP i stabilan, visokolikvidan bankarski sistem koji je umeo da prepozna dobre investicione projekte i da ih podrži.

Izvor: Bloomberg Adria
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar