Home VestiEkonomija Većinski vlasnik Alfa plama namerava da preuzme akcije manjinskih akcionara

Većinski vlasnik Alfa plama namerava da preuzme akcije manjinskih akcionara

by bifadmin

Većinski vlasnik vranjskog Alfa plama, Amasis, objavio je posle današnjih velikih transakcija na Beogradskoj berzi, nameru za preuzimanje preostalih akcija koje se nalaze u rukama manjinskih akcionara, saopštila je brokerska kuća Momentum.

Na ceni od 18.700 dinara po akciji, danas je prometovano 13,1 odsto od ukupnog broja akcija, dok je Amasis svoje vlasničko učešće podigao na 88,4 procenta, navodi se u saopštenju.

U objavljenoj nameri Amasis navodi da planira da preuzme preostalih 11,6 odsto akcija koje se nalaze u rukama manjinskih akcionara, a gotovo je izvesno da će nakon okončanja ponude preskočiti prag od 90 procenata koji je uslov za prinudni otkup preostalih akcija.

Kako je navedeno, manjinski akcionari Alfe godinama su ukazivali da većinski vlasnik kompanije obara cenu akcija trgujući sa povezanim licima.

Takođe, kompanija je u nekoliko navrata otkupljivala pa poništavala sopstvene akcije, sve sa ciljem krajnje konsolidacije vlasništva koja će biti sprovedena po ceni od 18.700 dinara.

Na ovom nivou tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 2,66 milijardi dinara (22,7 miliona evra), dok je Alfa u prošloj godini ostvarila neto profit od 631 milion dinara.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar