Home VestiEkonomija Na uvoz struje i gasa potrošeno 1,5 milijardi evra

Na uvoz struje i gasa potrošeno 1,5 milijardi evra

by bifadmin

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da je do sada za uvoz struje i gasa potrošeno 1,5 milijardi evra, saopštilo je to ministartvo

Ona je rekla da je situacija u energetici „drastična“ u celoj Evropi i da je cena električne energije na berzama danas 563 evra po megavat-času, a pre godinu dana iznosila je 90 evra.

„To su nenormalne cene koje nijedna država ne može da izdrži. Milijardu i po evra smo do sada potrošili na uvoz struje i gasa“, rekla je Mihajlović, gostujući na Hepi televiziji.

Dodala je da će se struja uvoziti i tokom zime i da „mora da se razmišlja o štednji i zašto tako rasipamo energiju“.

Ona je rekla da Srbija i dalje ima najnižu cenu struje u Evropi i da će sa poskupljenjem od 6,5 odsto razlika na računima iznositi od 250 do 320 dinara.

„Za nas je najvažnije da obezbedimo da do marta Srbija ima novac da plati energente i drugo, da možemo da je proizvedemo i da imamo odakle da uvezemo dovoljne količine, jer neće samo Srbija uvoziti. Nervoza na berzama u Evropi oseća se kroz rast cena, kubni metar gasa danas košta 2.300 evra“, rekla je Mihajlović.

Zamajac energetske efikasnosti će biti sledeće godine

Prva tačka u štednji energije je, prema njenim rečima, energetska efikasnost, kakvi su prozori, vrata, na šta se građani greju i mogućnost da se instaliraju solarni paneli.

Taj, kako je rekla, zamajac energetske efikasnosti će biti sledeće godine jer je država obezbedila dovoljno novca i pomoći subvencijama od 50 odsto.

Mihajlović je rekla i da su odgovor na svako pitanje „investicije“. „Da je EPS investirao i gradio nova postrojenja, danas bi bilo drugačije. Kao što smo ulagali u drumske koridore, tako moramo i u elektroenergetske sisteme. Ako energetika nije stabilna, ništa od srpske nezavisnosti“, rekla je ona.

Dodala je da je „prekinuto sa lošim upravljanjem u EPS-u i da je čitava struktura promenjena“.

„EPS mora da investira, država će na uvoz energenata dati novca kao da smo izgradili dva ‘Đerdapa 3′“, rekla je ona.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar