Home VestiEkonomija Smanjenje prodaje alkohola pogodilo je japanski budžet, podstiču da se pije više

Smanjenje prodaje alkohola pogodilo je japanski budžet, podstiču da se pije više

by bifadmin

Japanske vlasti pokrenule su nacionalno takmičenje, uz poziv za iznošenje ideja kojima bi se mlađe generacije, između 20 i 39 godina, podstakle da piju više alkohola, nakon što je promena u stavovima među mladima o alkoholu dovela do pada poreskih prihoda

Mlađe generacije u Japanu piju manje alkohola od svojih roditelja, što utiče na proizvodnju i umanjuje državne prihode od poreza na pića kao što je sake (alkoholno piće napravljeno fermentacijom pirinča), prenosi Bi-Bi-Si.

Državna poreska agencija (NTA) pokrenula je kampanju, pod nazivom „Sake viva” u kojoj se traži od onih između 20 i 39 godina da daju predloge koji bi pomogli da se obnovi popularnost alkoholnih pića među svojim generacijama, čija potražnja je opala zbog promena načina života tokom pandemije koronavirusa i među mladima, prenosi Tanjug.

Konkurs, koji traje do 9. septembra, poziva na „nove proizvode i dizajne”, kao i na načine za promovisanje pijenja kod kuće, a najbolji predlozi će se zatim razvijati dalje uz pomoć stručnjaka pre nego što se u novembru prezentuju konačna rešenja.

Učesnici se podstiču da istraže metode prodaje koristeći najsavremenije tehnologije koji uključuju veštačku inteligenciju, navodi Bi-Bi-Si.

NTA je saopštila da je potrošnja alkohola u Japanu pala sa prosečnih 100 litara po osobi godišnje koliko je iznosila 1995. godine na 75 litara u 2020. godini.

Smanjenje prodaje alkohola pogodilo je japanski budžet i i dodatno povećalo budžetski deficit.

Takse na alkohol činile su 1,7 odsto japanskih poreskih prihoda u 2020. godini, tri odsto u 2011. i pet odsto u 1980. godini.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar