Home VestiEkonomija Nema u stočnom fondu grla za izvoz mesa u Saudijsku Arabiju

Nema u stočnom fondu grla za izvoz mesa u Saudijsku Arabiju

by bifadmin

Mada poseduju dozvole za izvoz u Saudijsku Arabiju, mesne idustrije to još nisu realizovale, a nije ni izvesno kada će se to desiti jer je stočni fond mali da bi se to moglo izvesti.

Dnevnik piše da Srbija posle 40 godina ponovo može da plasira mesto u Saudijsku Arabiju i to je ministarstvo poljoprivrede ocenilo kao odličnu priliku za domaće uzgajivače, posebno sada kada cene hrane dostižu rekordne nivoe.
Stočari i agroekonomisti se slažu sa ovim stavom, ali i navode da ta spoljnotrgovinska razmena ne može da se ostvari odmah već u narednom periodu, ako i kada Srbija bude imala junadi za izvoz jer je trenutno stočni fond mali i dovoljan za domaće potrebe.

Direktor Mesne industrije „Srem Šid“ Bratislav Bogatić kaže za Dnevnik da se, iako domaća junetina i govedina nije još stigla do arapskog tržišta, ova vrsta mesa ipak izvozi. Po njegovim rečima, na tržište Kine izvozi se zamrznuta govedina i junetina, a količine zavise od potražnje pa se nekad izveze jedan do dva kontejnera nedeljno, a nekada i pet.

Stočari ne mogu da prodaju grla ispod proizvodne cene

„To što je Saudijska Arabija odobrila uvoz iz Srbije junećeg i ovčijeg mesa, mleka i mlečnih proizvoda dobra je vest za srpske stočare i predstavlja iskorak u spoljnotrgovinskim arnžmanima sa zemljom koja ima zahtevno i visokoplatežno tržište. Posle ovog sporazuma, sledeći korak je usaglašavanje veterinarskih sertifikata i primena Halal standarda, koji je neophodan u trgovačkim aranžmanima sa muslimanskim zemljama i koji je vrlo zahtevan i obnavlja se svake godine“, rekao je nedavno sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije Nenad Budimović.

On ističe da je domaća cena junećeg i goveđeg mesa visoka za kupce u Saudijskoj Arabiji, a pošto u Srbiji nema previše utovljene junadi, meso ovde ne može da bude jeftinije nego što je sada, već samo skuplje.

„Stočari ne mogu da prodaju grla ispod proizvodne cene samo da bi junad išla u izvoz u Saudijsku Arabiju. Već su nas posetili trgovci iz Saudijske Arabije, ali nismo sklopili posao. Naredne nedelje očekamo još kupaca pa ćemo videti da li ćemo zajedno raditi“, kazao je Bogatić.

Kilogram junetine u Srbiji košta oko 10 evra, odnosno oko 1.200 dinara, a u proseku je 6,5 evra.

„Naše meso je kvalitetnije od junetine i govedine iz Argentine, Brazila, Australije i Novog Zelanda, odakle se Saudijska Arabija snabdeva, ali ne znamo koliko košta u tim zemljama“, naveo je Bogatić.

Obori su nam prazni

Industrija mesa „Đurđević“ takođe još nije počela da izvozi meso za Saudijsku Arabiju. Milenko Đurđević za Dnevnik kaže da za to trenutno ne postoje uslovi jer stoke nema na domaćem tržitu.

„Obori su nam prazni i dok se ne napune, nema ni izvoza. Nemamo ni krava ni bikova pa nema ni mesa za strana tržišta“, kazao je Đurđević i dodao da je dobro što naše meso može da se prodaje u Saudijskoj Arabiji, ali da sada nije trenutak za to jer prvo treba obnoviti stočni fond.

Agrarni analitičar iz Novog Sada Čedomir Keco izjavio je da bi naša zemlja, u dva turnusa, mogla da izveze oko 30.000 grla junadi.

„Sada nam je stočni fond mali i mogli bismo mesečno u Saudijsku Arabiju da izvezemo svega 20 tona mesa. Ipak, ta trgovina mogla bi se znatno povećati ukoliko bi se podsticaji po grlu stoke s 15.000 dinara dogodine uvećali na 20.000 dinara“, rekao je Keco.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar