Home VestiEkonomija Ove godine još skuplji udžbenici za osnovnu i srednju školu

Ove godine još skuplji udžbenici za osnovnu i srednju školu

by bifadmin

Roditeljima dvoje školske dece za kupovinu udžbenika i školskog pribora potreban je bezmalo minimalac.

Najjeftinije će proći porodice koje žive u (malobrojnim) gradovima i opštinama koje obezbeđuju besplatne školske knjige, pa će tako roditelji budućih prvaka i drugaka iz Beograda plaćati samo udžbenike za muzičko, likovno i digitalni svet, jer one nisu deo kompleta koje finansira gradska vlast.

Svi ostali, ako se odluče za nove knjige, za komplet za prvi razred moraju da izdvoje u proseku oko 8.000 dinara.

Još skuplji je komplet za drugi razred koji košta oko 8.800, a mnoge škole samo za srpski jezik traže čak četiri knjige – čitanku, gramatiku, radnu svesku i latinicu. U proseku oko 8.200 dinara koštaju knjige za treći i za četvrti razred.

Neke škole su iz spiskove udžbenika koje će koristiti u narednoj školskoj godini objavile i cenovnike, a računica kaže da komplet za peti razred košta oko 15.500 dinara, za šesti oko 17.000, a za sedmi i osmi i preko 18.000 dinara. U ove cene nisu, međutim, uračunate sve stavke, poput geografskog atlasa za koji treba izdvojiti oko 1.000 dinara.

Cene udžbenika se ne razlikuju mnogo među izdavačima, ali se razlikuje broj knjiga koji traže nastavnici.

Tako, recimo, istorija za peti razred izdavačke kuće Logos košta 950 dinara, Kletova 890, koliko i Freskina, BIGZ-ova je 990, Vulkanova 940, izdanje Zavoda za udžbenike 937 dinara, a Gerundijuma 891.

S druge strane, neki nastavnici srpskog jezika i književnosti za svaki razred od petog do osmog traže da učenici kupe i čitanku i gramatiku i radnu svesku (koje često ostanu prazne), a samo ovaj komplet košta od 2.000 do 2.400 dinara.

Zanimljiv je primer dve beogradske gimnazije: u jednoj je na društveno-jezičkom smeru potrebna samo čitanka, dok u drugoj učenici prirodno-matematičkog smera moraju da imaju i čitanku i gramatiku.

Škole traže veliki broj udžbenika

U pojedinim školama na spisku obavezne literature nema udžbenika iz matematike, ali je to ipak retko.

Ne samo da se uz udžbenik za ovaj predmet mora kupiti i zbirka zadataka, već se kompleti po pravilu traže i iz fizike i hemije, a za strane jezike takođe je potreban udžbenik i radna sveska što su najčešće najskuplje stavke.

Zato ne čudi da, recimo, komplet za osmi razred može da broji i dvadesetak naslova.

Školske knjige za niže razrede osnovne škole su, po pravilu, jeftinije. Radne sveske su u proseku oko 600 dinara, udžbenici od 700 do 800, a radni udžbenik matematike iz više delova kod nekih izdavača košta 1.600 dinara.
Prosečna cena udžbenika za više razrede osnovne škole je od 800 do 1.000 dinara, dok su zbirke zadataka nešto povoljnije.

Gimnazijski udžbenici staju i preko 1.000 dinara, dok za pojedine stručne predmete u srednjim stručnim školama treba dati i 2.000 dinara. U nedostaku udžbenika u mnogim stručnim školama đaci uče iz fotokopiranih knjiga ili kupuju polovna stara izdanja.

Stalni problem da škole traže veliki broj udžbenika za koje se kasnije ispostavi da ih đaci nisu koristili jer se na časovima i dalje diktira postao je još vidljiviji tokom prethodne tri „epidemijske“ školske godine.

Nastavnici su bili obavezni da pripremaju materijale u digitalnoj formi, u nekim periodima su bili dostupni i digitalni udžbenici, ali sve to nije uticalo da nadležni preispitaju da li je učenicima potreban ovoliki broj udžbenika.

Besplatno za najsiromašnije

Država svake godine obezbeđuje besplatne udžbenike za određeni broj osnovaca, pre svega iz materijalno ugroženih porodica, kao i za đake sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, zatim učenike koji su u porodici treće dete, ali pod uslovom da su dvoje starije dece u sistemu obrazovanja. Ove godine besplatne školske knjige dobiće i deca koja se obrazuju po programu za učenike sa posebnim sposobnostima (IOP 3). Država obezbeđuje veći deo udžbeničkih kompleta, ali roditelji moraju sami da kupe knjige za nekoliko predmeta. Svake godine budžetski novac se odliva na kupovinu kodova za digitalne udžbenike koji se u školama uglavnom ne koriste.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar