Home VestiEkonomija Vučić: Građani koji uštede struju dobiće drastičan popust

Vučić: Građani koji uštede struju dobiće drastičan popust

by bifadmin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će građani koji uštede struju u odnosu na isti mesec prethodne godine dobiti drastičan popust na cenu električne energije.

Kako je rekao, nova Vlada će uskoro napraviti plan o kome će građane obavestiti za mesec dana.

„Ne planiramo da idemo sa isključenjima, ali oni koji sami budu štedeli dramatično manje će platiti, daćemo dodatni popust, jer nam je jeftinije da platimo 57 evra svoje proizvodnje. Da građani ne osete ništa, da ušetede i da im račun umesto četiri hiljade bude tri. I bez obzira što ćemo da gubimo pare na taj način, u stvari ćemo da zaradimo, jer ćemo manje da uvozimo“, rekao je predsednik Srbije.

On je na konferenciji za novinare u predsedništvu rekao da problemi sa strujom i ostalim energentima nisu nešto što ima veze sa Srbijom, već je to svetski problem izazvan ratom u Ukrajini.

„Ovo je potpuno ludilo. Računajte bukvalno na pakao“, rekao je Vučić i dodao da je potrebno da se što pre nađu nove količine mazuta, dok je Srbija od kineskih partnera već uspela da nabavi najmanje milion tona indonežanskog uglja.

Vučić je rekao da je Elektroprivreda Srbije kriva za dosta problema, ali i da treba imati u vidu da država troši sedam odsto više struje nego pre pet ili deset godina, jer sada postoje fabrike i železare i ljudi troše više struje jer imaju više novca.

On je rekao da bi po sadašnjim cenama struje i gasa na tržištu samo zbog kupovine neophodnih količina Srbija morala da izdvoji osam milijardi evra godišnje i da bi to značilo bankrot države, jer je čitav budžet zemlje 13,5 milijardi.

Prema njegovoj proceni, to će ipak biti izbegnuto, jer je država nabavljala sve što joj treba u prethodnom periodu, pa ima rezerve u zemlji i Mađarskoj.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar