Home VestiEkonomija Da li mleka nema zbog suše ili što se izvozi?

Da li mleka nema zbog suše ili što se izvozi?

by bifadmin

„Ministar Nedimović je rekao da mleka nije bilo jer su cene mleka u okolini veće, pa su mlekare odlučile da izvoze. To je potpuno suprotno od onoga što smo slušali, a slušali smo da je suša i da nema hrane za stoku“, rekao je urednik ekonomije u Danasu Aleksandar Milošević.

Milošević kaže da mu se čini da je tačno ono što je ministar Nedimović rekao.

„Jer vidimo slike Imlekovog mleka u Makedoniji i drugim državama, a u Srbiji nema. Ako se sada kada je podignuta cena mleko pojavi, onda nije zbog suše“, kaže Milošević.

Podsećamo, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je do kratkoročne nestašice mleka došlo jer je u susednim zemljama ono bilo skuplje, pa je prerađivačima bilo isplativije da mleko njima prodaju.

„Ovih dana postoji dosta informacija i dezinformacija počev od toga da nema krava pa do toga da mleka nema u prodavnicama. Činjenica je da je litar mleka u Srbiji koštao do 119 dinara, a cena litre mleka u okruženju kretala se od 1,35 do 1,7 evra i čim je takva razlika, automatski prerađivač gleda da proda skuplje“, rekao je ministar.

Milošević je podsetio da su stočari nezadovoljni premijama i otkupnom cenom i da bi ministarstvo time trebalo da se pozabavi.

„Ako im se litar plaća 40 dinara, a u radnji košta 120, to je velika razlika. Deluje da su stočari u pravu. Ministarstvo kaže država ulaže, možete da pogledate stočni fond koji opada, zašto opada, zašto krava ima sve manje i manje? Bio bi red da država redovno isplaćuje premije, a ne da kasne“, dodaje urednik ekonomije Danasa.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

 

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Cicka 9. септембар 2022. - 08:14

Kada bi neko jednom nedeljno doterao cisto mleko tek dobijeo od krava i posalo ga u cisternama koje imaju hladjenje recimo za pocetak u Beograd jer deca a i malo stariji ne znjau kako izgleda cisto mleko, tek pomuzeno, kada se skuva i kako izgleda taj kajmak koji je skinut sa ohladjenog mleka, pa nema nista lepse a tek koliko se dobije kajmaka .
Kako bi se to izvelo, pa Lepo, cisterna dodje na dogovoreno mesto, sve novine objave gde je to , moze recimo dvoriste neke crkve , one imaju lepa , velika i prostrana dvorista, svako dodje sa svojim flasama od dvolitarskih do petolitarskih ko koliko zeli tog fenomenalnog mleka , jedaa covek , da se ne bi mleko prosipalo , on neka sipa iz cisterne mleko ,a oni kojima se sipa prethodno da plate , verujem da gradjani ne bi pitali koliko kosta takvo mleko .
Probala sam na pijaci kod onih sto proizvode sireve da nabavim takvo mleko ono koje je direktno pomuzeno , ali i oni varaju i skidaju kajmak , samo onaj ko zna kako izgleda pravo mleko sa kojeg se nije skidalo nista zna i kada ga tezaci varaju . Ja znam jer je mojoj mami donosio sirovo mleko jedan covek sa Avale koji je imao krave , na zalost covek je preminuo i nikada vise nisam videla ni okusila takvo mleko , sem da se ode direktno kod nekog domacina u stalu , blago njima , samo oni znaju sta je mlecna fantazija .

Odgovori

Ostavite komentar