Home VestiEkonomija Doktor Propast: Američka ekonomija mogla bi da potone u živo blato

Doktor Propast: Američka ekonomija mogla bi da potone u živo blato

by bifadmin

Američki ekonomista Nurijel Rubini, koji je predvideo svetsku ekonomsku krizu 2008, ima novu dijagnozu za stanje ekonomije u SAD

Američka ekonomija mogla bi da potone u živo blato smanjenja proizvodnje, rastuće inflacije i nezaposlenosti, upozorava poznati ekonomista Nuriel Rubini.

Novo dramatično upozorenje o stanju ekonomije o vodećoj sili sveta, Rubini je izrekao tokom vebinara „eToro“, prenosi „Sputnjik“.

Američka centralna banka, Federalne rezerve (FED), vodi bitku kako bi podizanjem kamatnih stopa osušila finansijsko tržište od viška novca, upumpanog tokom borbe sa posledicama pandemije koronavirsua, i obuzdala rastuću inflaciju.

Međutim, ističe Rubini, FED će možda morati da udvostruči aktuelne kamatne stope na pet odsto kako bi obuzdao inflaciju.

– Ali takvo povećanje moglo bi da uguši ekonomski rast i poveća nezaposlenost. Štaviše, povećanje kamatne stope moglo bi da izazove dužničku krizu. Brinem se zbog stagflatorne dužničke krize, jer imate najgore iz sedamdesetih godina u smislu šokova u snabdevanju i najgore od globalne finansijske krize iz 2008. zbog prevelikog duga. Ta kombinacija je opasna – naglasio je on.

Poznati ekonomista upozorio je da bi potezi obuzdavanja inflacije mogli da ugroze privredu i izazovu krah vrednosti akcija, obveznica, nekretnina, privatnog kapitala i druge imovine. Sa druge strane, ako bi se odustalo od borbe protiv inflacije, poskupljenja bi mogla da se otmu kontroli.

Uporna inflacija i pandemija koronavirusa mogle bi da nateraju FED da odvede američku ekonomiju u još dublju recesiju od one koju je izbegla, smatra Rubini.

– Ako ste iza krive, recesija će na kraju biti ozbiljna, gubitak poslova i prihoda biće ozbiljniji. Morate biti ispred krive a ne da je pratite i tek onda reagujete – zaključio je on.

Nuriel Rubini postao je poznat po predviđanju globalne ekonomske krize 2008. godine, a na Volstritu je zbgo toga stekao nadimak „Doktor Propast“.

Izvor: 24sedam.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

2 komentara

Cicka 7. septembra 2022. - 07:29

Tolikim drzavama i ljudima po svetu je upropasten zivot zbog njih nadam se da kada propadaju nece im pomoci niko pa ni Kina , valjda su se naucili pameti ti Kinezi, da li akcije treba da prodanu neka propadnu tolikim ljudima su propale opet zbog njih , recmo kod nas , tako da i scetska Berza treba da se osnuje da bude sasvim drugacija pogotovu po pitanju i nacinu tzv. Preuzimanja.

Odgovori
Cicka 7. septembra 2022. - 07:42

Doktrina ratovanja je sada i Ekonomija, bas interesantno , ko voli pravdu i ko voli da je na strani pravde bice mu u buducnosti interesantan vas portal , ne kazem da cete vi biti na strani pravednih vec oni koji komentarisu .
Prvi put vidim da da ce neko jednim udarcem ubiti najmanje osam „muva“, toliko sam do sada ja izracunala , obicno su to radili do sada Amerikanci , nisu zapocanjila nista bez najmanje dve a tri „muve“ su im standard , ovaj Pravednik sada ce postici osam i to ne muva vec muvetina zunzara .

Odgovori

Ostavite komentar