Home VestiEkonomija U Nemačkoj se gradi fabrika za krekovanje parom koja će smanjiti zavisnost hemijske industrije od prirodnog gasa

U Nemačkoj se gradi fabrika za krekovanje parom koja će smanjiti zavisnost hemijske industrije od prirodnog gasa

by bifadmin

Kompanije BASF, SABIC i Linde započele su izgradnju prve na svetu pilot fabrike peći velikog kapaciteta za krekovanje parom sa električnim zagrevanjem.

Korišćenjem električne energije iz obnovljivih izvora umesto prirodnog gasa, nova tehnologija ima potencijal da smanji emisiju ugljen-dioksida jednog od energetski najintenzivnijih proizvodnih procesa u hemijskoj industriji za najmanje 90% u poređenju sa tehnologijama koje se uglavnom koriste danas.

Peći za krekovanje parom igraju glavnu ulogu u proizvodnji osnovnih hemikalija i zahtevaju upotrebu značajne količine energije kako bi se hidrougljenici razbili na alkene i benzene. Ova reakcija se najčešće odvija u pećima pri temperaturi od 850 stepeni celzijusa. Danas se ove temperature postižu sagorevanjem fosilnih goriva kao što je gas. Ovaj projekat ima za cilj da smanji emisiju ugljen-dioksida napajanjem procesa električnom energijom.

Pilot fabrika će biti sastavni deo već postojećih postrojenja peći za krekovanje parom u okviru Verbunda kompanije BASF u Ludvigshafenu u Nemačkoj.

Ukoliko sve bude išlo po planu, ova fabrika će dokazati da je moguća kontinuirana proizvodnja alkena koristeći električnu energiju kao izvor toplote. Ona je projektovana tako da se paralelno mogu testirati dva koncepta zagrevanja: direktno zagrevanje sprovodi električnu struju direktno kroz proizvodne cevi unutar reaktora; indirektno zagrevanje koristi radioaktivnu toplotu elemenata za zagrevanje postavljenih oko cevi. Testiranjem ova dva koncepta omogućava se fleksibilan pristup različitim kupcima i prostornim uslovima.

Početak rada pilot fabrike planiran je za 2023. godinu.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar