Home VestiEkonomija Evropske čeličane gase peći

Evropske čeličane gase peći

by bifadmin

Visoki troškovi energije naterali su proizvođače čelika širom Evrope da smanje proizvodnju, a neki upozoravaju da bi čeličane mogle biti i trajno ugašene, što bi ostavilo bez posla hiljade ljudi.

Proizvođač nerđajućeg čelika Aperam bio je prisiljen da zaustavi proizvodnju uprkos čak četiri vetroturbine i preko 50 hiljada solarnih panela u pogonu na istoku Belgije, prenosi SEEbiz.

Kompanija sada mesečno za energiju izdvaja kao nekada u celoj godini i zatvorila je postrojenje s 300 radnika koje je topilo otpadni nerđajući čelik i pretvaralo ga u velike ploče.

– Imamo nešto novca koji će nam omogućiti da izdržimo neko vreme, ali to ne može trajati godinama – rekao je čelnik Aperama za Evropu Bernard Hallemans.

On smatra da će se, ukoliko potraje, desiti deindustrijalizacija sektora poput tog, a da će Evropa postati zavisna od uvoza baznih metala.

Letnje održavanje obično ograničava proizvodnju na oko 80% kapaciteta, ali Hallemans kaže da koriste otprilike polovinu, još od juna, nakon što je Rusija naglo Evropi smanjila snabdevanje gasom, podigavši ionako naduvane cene na nove rekordne nivoe.

U Evropi je udio čelika iz uvoza, većinom iz Azije gdje su cene energije daleko niže, ali su emisije uglja više, porastao s 20 do 25% u 2020. i prošloj godini na 40% u ovoj, dostigavši u prošlim sedmicama vrhunac od oko 50%.

Evropa mora da nađe odgovore, smatra Hallemans.

Prema prošlogodišnjem izvještaju McKinseyja, proizvodnja čelika stvara oko 83 mlrd EUR direktne dodane vrednosti u ekonomiji i direktno zapošljava 330.000 ljudi.

Evropska komisija tvrdi da su mere EU-a zaštitile 195 hiljada radnih mesta u industriji čelika u prošloj godini, ali kritičari upozoravaju da su troškovi energije sada toliko veliki da je uvoz možda jeftiniji čak i uz dodatne zaštitne carine.

Izvor: Mina-Ekapija.com

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar