Home VestiEkonomija Kome zapravo Ukrajina izvozi žitarice?

Kome zapravo Ukrajina izvozi žitarice?

by bifadmin

U maju ove godine ruska agencija TASS javila je da Rusija uvozi žitarice iz ukrajinskih regiona koje je osvojila. Sada međutim ruski predsednik tvrdi da ove namirnice završavaju uglavnom u bogatim evropskim zemljama, na štetu siromašnih država koje su zavisile od uvoza ukrajinskih žitarica.

Putin kaže da je skoro ceo rod pšenice i drugih žitarica iz Ukrajine morskim putem poslat uzemlje EU, a sa njima i velike količine đubriva i druge hrane. On zato optužuje evropske države da se ponašaju kao kolonijalisti i da varaju siromašne zemlje, u kojima i bez nestašice žitarica vlada glad.

S drug strane, Ukrajina ovo negira. Njen ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba tvrdi da je dve trećine brodova natovarenih ovim namirnicama završilo u Aziji, Africi i na Bliskom Istoku.

Kome ovde verovati? Možda je najbolje poslušati nezavisne istraživače koji prate izvoz i uvoz iz te zemlje. Zajednički centar za monitoring u Istambulu je objavio da je nešto više od trećine ukrajinskih žitarica završilo u razvijenim evropskim zemljama, a 20 odsto u Turskoj. Među velikim uvoznicima ukrajinskog žita, u koje spadaju i Španija i Egipat, ima i razvijenih i manje razvijenih zemalja. Od ukupnog ukrajinskog izvoza 30 odsto je završilo u siromašnim zemljama širom sveta.

Izvor: Al Džazira

Foto: Emagneto, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar