Home VestiEkonomija Minimalac će biti 40.000 dinara

Minimalac će biti 40.000 dinara

by bifadmin

Procentualno povećanje minimalne zarade je 14,3 odsto, kaže ministar finansija Siniša Mali

Ministar finansija Siniša Mali je na konferenciji za novinare u Palati Srbija saopštio da će od 1. januara 2023. godine minimalna cena rada biti 230 dinara po satu. To daje prosečnu mnimalnu mesečna zarada do 40.020 dinara.

– To je procentualno povećanje od 14,3 odsto. Dakle, najveće procentualno povećanje minimalne zarade ikada. Ovde smo pokušali da balansiramo zahtev Sindikata i zahtev poslodavaca – rekao je Mali posle sednice Socijalno-ekonosmkog saveta na kojoj su predstavnici Vlade Srbije pregovarali sa predstavnicima poslodavaca i sindikata.

Odluku od minimalcu i ovoga puta je donela Vlada, jer poslodavci i sindikati nisu uspeli da usaglase dijametralno suprotstavljene stavove.

Reprezentativini sindikati, Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, tražili su da se minimalac poveća mnogo više, kako bi zaista pratio inflaciju i realne osnovne troškove života koje imaju oni sa najnićim platama. Njihov predlog je išao i do toga da minimalna zarada bude u protivvrednosti 400 evra.

Poslodavci su nudili do 40.000 dinara ali uz znatne olakšice države na planu smanjenja opterećenja plate porezima i doprinosima.

– Povećanje minimalne zarade povećava trošak poslodavaca za ukupno 41 milijardu dinara, dakle 350 milina evra godišnje – rekao je Mali.

Najavio je da će od 1.januara neoporezivi deo zarade iznositi 20.712 dinara i da će se umanjiti doprinos za penziono invalidsko osiguranje za jedan procenti poen.

– Minimalna cena rada je ekonomska kategorija, to nije socijalna kategorija. Minimalna cena rada je obaveza poslodavca da isplaćuje tu zaradu kako ne bi bilo otpuštanja i manje radnih mesta – rekao je Mali.

IIstakao je da će inflacija naredne godine biti oko 8,7 odsto i da povećanje zarade, donekle pokriva povećanje inflacije.

„Minimalna potrošačka korpa nije merilo“

Predstavnici ova dva sindikata su i danas pre sednice SES zatražili da se minimalna cena rada poveća, i za period do kraja godine, na 43.000 dinara a potom određuje za 2023. na svakih šest meseci.

Sindikalci su izneli podatke po kojima je minimalna potrošačka korpa u junu 2021. godine bila nešto preko 39.334 dinara, u junu ove godine više od 44.346 dinara, a u septembru je stigla do 50.197 dinara.
Najavili su da će u slučaju da njihovi zahtevi ne budu usvojeni pozvati svoje članstvo na generalni strajk i proteste.

Krajem avgusta i grupa od 18 nevladinih organizacija i Ujedinjeni sindikati Srbije „Sloga“ uputila je pismo Vladi, nadležnim ministarstvima i Uniji poslodavaca Srbije u kome su objasnili da zvanična minimalna potrošačka korpa nije pravo merilo.

– Da minimalna potrošačka korpa nije dobar parametar govori nam i njen sadržaj. Naime, po trenutnoj kalkulaciji ona podrazumeva da tročlana porodica ima na raspolaganju svega 660 dinara za hranu dnevno. Ona podrazumeva i da tročlana porodica mesečno raspolaže sa 128 dinara za obrazovanje i 1.500 dinara za troškove zdravstva – rečeno je u pismu.

Izvor: 24sedam.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar