Home VestiEkonomija Nemačka prodala svoj udeo u Lufthansi

Nemačka prodala svoj udeo u Lufthansi

by bifadmin

Nemačka je prodala svoj udeo u najvećoj avio-kompaniji Lufthansi, koji je stekla tokom pandemije kada je pomagala njen opstanak.

Da podsetimo, ovaj privatni avio-prevoznik zapao je u finansijske probleme tokom pandemije korona virusa kada je drastično smanjen broj letova i putnika. U martu 2020. morao je da otkaže 95 odsto letova zbog čega je za samo mesec dana izgubio milion evra, a u narednom periodu je trpeo umerenije gubitke, ali je opet poslovao u minusu.

Iz tog razloga je bio je prinuđen da prihvati paket pomoći od države u visini od devet milijardi evra, a jedan od uslova za to bio je da država kupi 20 odsto vlasništva u kompaniji. Kada se vazdušni saobraćaj delimično normalizovao, ova kompanija je otplatila deo pomoći a ona sredstva koja joj nisu bila potrebna nije ni povukao. Ukupno je povukla 3,8 milijardi evra, a svoje akcije je prodaladržavi za 306 miliona.

Sada je situacija već drugačija. Kompanija dobro posluje pa je država prodala jedan njen udeo, a sada je prodala i preostalih 9,9 odsto vlasništva međunarodnim investitorima. Sve ukupno prodala je po ceni od 1,07 milijardi dolara, što znači da je još i zaradila.

Foto: Alexas_Fotos, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar