Home VestiEkonomija Zbog pada izvoza energije u Rusiji deficit u avgustu 5,9 milijardi dolara

Zbog pada izvoza energije u Rusiji deficit u avgustu 5,9 milijardi dolara

by bifadmin

Ruski proračunski suficit za 2022. gotovo je nestao nakon što je nagli pad izvoza energije tokom avgusta doveo do mesečnog deficita od čak 360 milijardi rubalja (5,9 milijardi dolara).

Rusija je u prvih sedam meseci ove godine zabeležila suficit od gotovo 500 milijardi rubalja, ali je kumulativni ukupni prošlog meseca pao na samo 137 milijardi rubalja. To ukazuje na veliki manjak u avgustu, koji ekonomisti pripisuju oštrom padu prihoda od nafte i gasa.

Ruski izvoz u Evropu smanjio se na otprilike jednu petinu isporuka pre invazije. Početkom septembra rekli su da će zaustaviti Severni tok 1, koji prolazi ispod Baltičkog mora do Nemačke, prenosi See Biz.
Naglo pogoršanje ruskih državnih finansija dolazi nakon što je njena vojska potučena u severoistočnoj Ukrajini u svom najvećem vojnom neuspehu od gubitka bitke za glavni grad Kijev u martu.

Prihodi od nafte i plina, koji čine gotovo polovinu dosadašnjih proračunskih prihoda, u razdoblju od jnuara do avgusta smanjeni su za 18 posto na godišnjem nivou.

EU je zabranila i uvoz ruskog uglja. EU-ova zabrana uvoza ruske sirove nafte trebala bi stupiti na snagu u decembru.
Gasprom, koji ima monopol na ruski plin, objavio je ranije da je godišnja proizvodnja u prvih osam meseci pala za 15 posto. Izvoz ruskog gasa smanjen je za više od trećine.

U julu je ruska ekonomija palo za 4,3 posto u odnosu na isti mesec prošle godine, piše Financial Times.

Prihodi koji nisu povezani s naftom i gasom takođe su drastično pali, za 37 posto na godišnjem nivou, između januara i avgusta, pokazuju podaci.

Rusija je isprva pokazala otpor prema uvedenim sankcijama, koje su uključivale zamrzavanje polovine njenih deviznih rezervi u zapadnim bankama.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar