Home VestiEkonomija Neravnotežu na tržištu rada regulisaće uvoz radne snage

Neravnotežu na tržištu rada regulisaće uvoz radne snage

by bifadmin

Budućem dostavljaču hrane se nudi zarada od 1.000 evra. Početnik u pekari može da računa na obuku i 70.000 dinara mesečno. Onaj ko prihvati da peciva peče i prodaje noću – kao početnik može da zaradi deset hiljada dinara više.

Dnevna smena u pekari tako premašuje prosek plata u prosveti, a noćna beži proseku u zdravstvu i socijali. Neravnotežu na tržištu rada, po mišljenju agencija koja se bave zapošljavanjem, regulisaće uvoz radne snage. Dotad će mnogi maštati o prekvalifikaciji.

Prema zvaničnoj statistici, prosečna plata u junu je bila 74.300 dinara. Ove godine je porasla za 13,5 odsto u odnosu na prvu polovinu prošle godine. Pojedine delatnosti rasle su brže. U informisanju i komunikaciji, prosek je skočio za trećinu i sada iznosi 181.676 dinara. U ove delatnosti spada i računarsko programiranje, koje je povećalo primanja za 36 odsto i sada obezbeđuje platu od 241.533 dinara. Kockanje i klađenje donosi za petinu više novca, 63.671, a usluge u upravljanju otpadom za 28 odsto veću zaradu i prosek od 66.461 dinara. S druge strane, obrazovanje, zdravstvo i socijala napreduju sporije od proseka – sedam i 7,6 odsto.

Haos na tržištu rada

– Veliki su problemi i haos na tržištu rada – kaže za „Novosti“ Bojan Tanasković, direktor agencije „Novotek radna snaga“ iz Jagodine. – U Srbiju dolaze investicije i ima sve više posla. Koliko je to dobro, toliko i produbljuje probleme na tržištu rada. Iako ima dosta slobodnih radnika, ne mogu da odgovore zahtevima poslodavaca. Olako odlaze u inostranstvo i napuštaju radna mesta kod kuće, iako ti poslovi „preko“ traju po svega nekoliko meseci.

Velike su potrebe u svim granama industrije i poslovanja. U transportnoj, građevinskoj, mašinskoj, turizmu i ugostiteljstvu… Mi dovodimo radnike iz Indije. Priliv radnika će rešiti problem, ako država bude brzo davala dozvole.

I ostale agencije potvrđuju da tražnja diktira platu. Deficitarna zanimanja mogu da računaju na veće zarade.

– Plate su u poslednje vreme značajno skočile viljuškarima, proizvodnim radnicima, burek majstorima i mesarima – čuli smo u jednoj agenciji za regrutovanje kadra. – Viljuškari koji imaju sertifikat sada mogu da zarade od 90.000 do 100.000 dinara mesečno. Varioci su dugo traženi. Obrazovanje se traži za druge pozicije, ali tog kadra je više i plate manje rastu. Nekvalifikovanima se zarade danas brže uvećavaju.

Berači stigli iz Indije

– IZ inostranstva smo, uglavnom iz Indije, po nalogu poslodavaca, doveli radnike za berbu jabuka – objašnjava Bojan Tanasković. – To je sada najlakši posao, jer su zasadi modernizovani. Ne dižu ruke iznad ramena i stavljaju na trake jabuke. Iskusni berač može da zaradi od 3.000 do 4.000 dinara dnevno, a sezona je tri do tri i po meseca.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar