Home VestiPolitika i društvo Njujork u pripravnosti zbog polio virusa

Njujork u pripravnosti zbog polio virusa

by bifadmin

Zbog pronalaska polio virusa u svojoj kanalizaciji, grad Njujork je proglasio vanredno stanje kako bi sve službe bile u pripravnosti za eventualnu epidemiju. Ovo, kako kažu stručnjaci, ne znači da će do epidemije sigurno doći ali kada je u pitanju tako opasan virus bolje je na vreme se pripremiti za borbu sa njim.

Da podsetimo, polio virus napada uglavnom decu do pet godina starosti i može izazvati dečju paralizu. Kod jedne od 200 zaraženih osoba razvija se paraliza, a kod 5-10% osoba sa paralizom dolazi do smrtnog ishoda zbog paralize mišića za disanje. Od prvih simptoma kao što su mlitavost udova i umor tipičan za običnu prehladu do takvog pogoršanja kliničke slike da pacijent ne može sam da diše, može proći samo nekoliko dana.

Najbolja prevencija ove bolesti su vakcine, koje su broj zaraženih od 350.000, koliko ih je registrovano 1988. godine, u 2021. smanjile na samo šest slučajeva i to tek u tri zemlje u svetu. Međutim, zbog bujanja antivakcinaških pokreta sve manje ljudi imunizuje svoju decu i neke bolesti za koje smo mislili da su maltene iskorenjene vraćaju se na velika vrata.

To bi mogao biti slučaj i sa dečjom paralizom, budući da je ovaj virus otkriven u otpadnim vodama na nekoliko mesta u Njujorku. Zato su lokalne vlasti apelovale na svoje sugrađane da se vakcinišu i obezbedile više punktova na kojima se imunizacija može izvršiti. Apel se odnosi i na starije od pet godina jer se i oni mogu razboleti i trpeti ozbiljne posledice, pa i preminuti usled ove bolesti.

Foto: Alexas Fotos, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar