Home VestiEkonomija Srbija ima najskuplje gorivo na prostoru bivše Jugoslavije, ali i među skupljim u Evropi

Srbija ima najskuplje gorivo na prostoru bivše Jugoslavije, ali i među skupljim u Evropi

by bifadmin

Do narednog petka litar dizela u Srbiji koštaće 213 dinara, dok će litar benzina biti 172 dinara.
Iako nešto niže nego prethodne nedelje, građani Srbije i dalje plaćaju najskuplje benzin u regionu, dok samo Hrvati plaćaju dizel skuplje od nas. Za 20 dinara „srpsko“ gorivo skuplje je nego što plaćaju Francuzi, dok smo Bugare i Rumune odavno prevazišli po cenama.

Prema zvaničnim podacima sajta „Global petrol prices“, koji vodi evidenciju o cenama dizela i benzina širom Evrope i sveta, Srbija ima najskuplje gorivo na prostoru bivše Jugoslavije, ali i među skupljim u Evropi.

Portal Nova.rs je poredio cene u 11 država – Hrvatska, Crna Gora, Severna Makedonija, Slovenija, Severna Makedonija, Bugarska, Rumunija, Francuska, Nemačka, Albanija i Mađarska i zaključili su da je cena goriva u Srbija u ogromnoj nesrazmeri za našim standardom.

Sve cene obračunate su u dinarskoj protivrednosti.

Građanin Srbije ima skuplji dizel za gotovo 20 dinara od prosečnog Francuza koji je po životnom standardu daleko iznad stanovnika Srbije koji toči gorivo na NIS ili Gasprom pumpama. No, krenimo redom.

Kada je reč o ceni dizela na prostoru bivše Jugoslavije, samo Hrvatska ima skuplji dizel od nas – 219,6 dinara.

U Crnoj Gori litar dizela košta 184 dinara, u Severnoj Makedoniji 174,3 dinara, dok građani Slovenije izdvajaju 196,6 dinara. U Bosni i Hercegovini potrošači plaćaju 193,1 dinar ovog goriva.

Ni dalje od regiona situacija nije ništa drugačija. Dizel je jeftiniji u Rumuniji, gde iznosi 204,8 dinara, kao i u Mađarskoj 215,3 dinara.

Građani Bugarske plaćaju ovo gorivo 188,4 dinara, dok je u Albaniji skuplje – 224,6 dinara.

Interesantno je da ekonomski jača Francuska prodaje dizel za 196,6 dinara, ali je u Nemačkoj skuplji – 239,5 dinara.

Litar benzina plaćamo 20 dinara više od Francuza

Podaci sajta „Global petrol prices“ pokazuju da Srbija plaća benzin najskuplje u regionu. Litar u Hrvatskoj košta 170,8 dinara, u Crnoj Gori 148,6 dinara, Severnoj Makedoniji 162,6 dinara.

U Bosni i Hercegovini za litar benzina treba da izdvojite 167,3 dinara, dok u Sloveniji košta 158 dinara.

Francuzi plaćaju benzin 20 dinara manje od nas (158 dinara), dok susedni Bugari i Rumuni isto ili nešto više od nas: Bugarska 182 dinara, Rumunija 174 dinara.

Izvor: Nova.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar