Home VestiEkonomija U septembru se uvodi nov sistem naplate putarine „Otvoreni Balkan“

U septembru se uvodi nov sistem naplate putarine „Otvoreni Balkan“

by bifadmin

Novi sistem naplate je trebalo da počne sa primenom tokom avgusta, a vozači praktično treba da dođu na pumpu i da traže da im TAG uređaj bude Open Balkan

Do kraja septembra očekuje se uvođenje zajedničkog sistema elektronske naplate putarine „Otvoreni Balkan“.

Sistem elektronske naplate putarine na auto-putevima zemalja članica Inicijative Otvoreni Balkan u fazi je testiranja, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

– Do kraja septembra krećemo sa upotrebom jednog TAG-a između Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Bilo koji korisnik ETC naplate u bilo kojoj od tih zemalja moći će samo s jednim TAG-om da plaća putarinu, bez zaustavljanja ili kupovine bilo kakvog dodatnog uređaja ili kartice u zemljama u kojima nije njegovo vozilo registrovano – izjavio je ministar Momirović.

Kako je ranije najavljeno, novi sistem naplate je trebalo da počne sa primenom tokom avgusta, a vozači praktično treba da dođu na pumpu i da traže da im TAG uređaj bude Open Balkan.
Pritom je bitno i da preko servisa Puteva Srbije registruju svoju platnu karticu, a inicijativa podrazumeva da putarina sa ovim TAG-om putarina bude jeftinija za pet odsto i u Srbiji, i u Albaniji i Severnoj Makedoniji, kazali su u junu u JP Putevi Srbije.

Izvor: 24sedam.rs

Foto; Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar